Otvoren 9. godišnji sastanak Evropskog vijeća vjerskih lidera

Evropsko vijeće vjerskih lidera čine visoke vjerske vođe iz Evrope, a Islamska zajednica u BiH je i 2003. godine bila domaćin drugog godišnjeg sastanka.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljuć rekao je da bi današnji skup u Sarajevu trebalo da pošalje pozitivnu poruku – da različitosti ne budu suprotnosti, već da predstavljaju borbu za zajedničko dobro čovjeka.

“U tom duhu pozdravljam i današnji skup u Sarajevu, kojem se pridružujemo i mi iz Međureligijskog vijeća, želeći da se naše različitosti u BiH, koja je paradigma za Evropu, Evropa u malom, istinski ostvare kako bi Evropa bila stabilnija i perspektivnija”, rekao je Puljić, dodajući da je saradnja među ljudima neminovna, te da zbog toga treba tražiti put dijaloga i upoznavanja.

Mustafa Cerić, poglavar Islamske zajednice u BiH, koja je domaćin devetog sastanka Evropskog vijeća vjerskih lidera, rekao je da je ovo vijeće osnovano s ciljem da se fokusira na međureligijski dijalog u Evropi, te da je sastavljeno od predstavnika svih značajnih i velikih religija u Evropi.

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije rekao je da su pravda, mir, jedinstvo i jednakost smisao čovjekovog života na ovom svijetu, bez obzira na sve različitosti koje ih ponekad razdvajaju – boja kože, nacija, način proslavljanja Boga.

“Kad dođemo pred lice Božije, on nas neće pitati da li smo ove ili one nacije nego kakavi smo bili na ovom svijetu i da li smo ispunjavali zakon Božiji”, rekao je vladika Vasilije novinarima u Sarajevu prije početka devetog godišnjeg sastanka Evropskog vijeća vjerskih lidera – Religije za mir.

Vladika zvorničko-tuzlanski rekao je da religije ne prave incidente, već nerazumni ljudi, jer su predstavnici religijskih grupacija graditelji mira, za šta je dokaz i Međureligijsko vijeće BiH.

“Moramo biti svjesni da živimo u jednom postkomunističkom vremenu kada pojedini ljudi žele da dođu do izražaja da bi na sebi svojstven način gradili određene pozicije i onda prave razne incidente”, naglasio je vladika Vasilije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je novinarima da je “BiH primjer kako se može živjeti zajedno, jer je ona bila preteča ujedinjavanja Evrope i mali evropski Jerusalim”.

“Današnja konferencija je izuzetno važna i treba da da sinergiju između djelovanja vjerskih lidera i političara koji treba da rade na razvoju vjerske tolerancije”, smatra Izetbegović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.