Ovako izgleda dan u vrtiću u Danskoj: Roditelji iz drugih zemalja su u šoku

DJECA u nordijskim zemljama – Islandu, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i Danskoj – imaju najviše stope blagostanja na globalnoj razini. Od njih možemo štošta naučiti.

Iako su Danci sretniji i zdraviji, snimka iz jednog dječjeg vrtića u toj zemlji mnoge je šokirala. Naime, odgojiteljica Winnie Anne objavila je snimku djece koja se igraju u blatu. Valjaju se i skaču u uvjetima koje neki smatraju neprimjerenima.

“Igranje i skakanje u blatu više je od puke zabave – bitno je za senzorni razvoj djece. Kad djeca provode vrijeme, angažiraju sva svoja osjetila: dodir, vid, miris, pa čak i zvuk. Od osjećaja koje blato stvara između prstiju do zemljanog mirisa koji ispunjava zrak, igra blatom nudi bogato osjetilno iskustvo koje se ne može ponoviti u zatvorenom prostoru. Pustite ih da prigrle nered i urone u radost igre u blatu – njihova će im osjetila biti zahvalna na tome”, stoji u opisu videa.

Nakon što je snimka postala viralna i proširila se na druge profile, mnogi su je komentirali. Neki kažu da ne bi voljeli da im se djeca tako prljava vrate iz vrtića.

“U redu je da se djeca zabavljaju, ali sigurna sam da roditelji nisu zadovoljni kad se djeca vrate iz vrtića s blatnom odjećom”, “Kako nakon ovoga očistiti djecu? Ja sam odgojiteljica u Americi i sigurna sam da roditelji ne bi bili sretni da im predam prljavu djecu”, pitaju se.

Dio ljudi se pita je li ova praksa zdravstveno sigurna.

“Ovako se djeca mogu zaraziti glistama”, “Samo me zanima što se događa kad djeci blato dospije u usta pa zarade infekciju”, pisali su.

Majka iz Finske pojasnila je da u vrtićima u toj zemlji postoje tuševi i kade u kojima se djeca mogu okupati kada se zaprljaju blatom.

“Roditelji su dužni držati četiri kompleta čiste odjeće u ormarićima. Osoblje djecu otušira i presvuče čak i nakon obroka. Pretpostavljam da je Finska zbog toga sedam puta zaredom rangirana kao najsretnija zemlja svijeta. Ovakva praksa puštanja djece da se igraju vani normalna je ovdje u nordijskim zemljama”, otkrila je.

S druge strane, majka iz Švedske poručila je: “Kod nas se kaže da ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća.”

izvor index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.