OVAKO treba pravilno orezivati ​​ružu kako bi u bašti rodila prekrasno cvijeće!

Ako obratimo pažnju na naše ruže, pravilno se brinemo o njima, orezujemo ih, zahvalit će nam se mnogo cvijeća.

 
 

Prije svega, najvažnije je da za sve vrste orezivanje bude ispravno ako je cca. Odrežite od stabljike 5 mm iznad pupoljka, i to tako da rez bude nagnut u smjeru suprotnom od pupoljaka. Ako želimo da vas naše ruže iduće godine obraduju obilnim cvijećem, orezujemo ih još u jesen, čak i ako imaju svježe izdanke.

 

Na jakim izdancima možemo ostaviti 6-8 pupoljaka, a na tanjim granama ne više od 4-5 pupoljaka. Orezivanje se preporučuje i u proleće, odnosno krajem marta, početkom aprila.

 

Hibridne čajne ruže
Gusto cvjetaju, tako da se u proljeće isplati temeljito orezati. Ostavite 2-4 pupoljka na mladim izbojcima, 4-6 pupoljaka na glavnim granama, a sve bočne grane izrežite od sredine.

1-12

Floribunda ruže
Ovdje se rezidba mora obaviti ovisno o tome da li želimo manji, žbunasti cvijet ili više, duže stablo ruže. Ovdje je važno odrezati mlade izdanke kako bi se proizvelo više cvijeća, ali samo ⅓ glavnih grana treba orezati.

3-8

Park ruža
Samo nekoliko od njih treba smanjiti u jesen, grane treba povezati zajedno, zatim ponovo saviti u zemlju i pokriti. Unutrašnjost treba ponovo orezati u proljeće. Ljeti se moraju rezati dijelovi koji su procvjetali.

 

5-6

Patuljasta torba
Treba ih orezati u proleće, najčešće u aprilu, a zatim u jesen potpuno odrezati uvele i obolele delove. U kasno proljeće vrijedi odrezati ⅓ većih grana.

6-5

Running roses
Prilikom sadnje uobičajeno je da ih malo odsečete, pa kada počnu da rastu, morate ih pustiti da ojačaju, pa u jesen samo ih treba malo odrezati, a u proleće se otarasiti osušeni i smrznuti dijelovi.

7-5

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.