Ove biljke će zagarantovano otjerati sve ŠTETOČINE iz vašeg BAŠTA: Posadite ih u gredice pored povrća

Štetočine dobro znaju gdje njihovo povrće neće rasti. Zahvaljujući biljkama aromatičnim repelentima, barem oni tako misle, i u tome je trik.

 
 
 

Naučite koristiti različite kombinacije zelenila i tjerati štetočine iz vrta koristeći cvijeće i začinsko bilje.

 

Kako se nositi sa štetočinama u bašti bez hemikalija?
Smetaju li štetočine vama ili vašem zelenilu u bašti iz godine u godinu? I možete li im se suprotstaviti? Vjerovatno kod njih neće ići po dogovoru, iako je prirodna odbrana uz pomoć repelentnih biljaka zapravo najdiplomatičniji način da ih obeshrabrite da posjećuju vaše cvjetne gredice.

 

Ako ste i vi jedan od onih koji pokušavaju izbjeći upotrebu hemikalija, onda bi vam se ovo moglo dopasti.

Odbojno zelenilo protiv štetočina
Svake godine vrtlare, male poljoprivrednike i velike poljoprivredne biljke muče neke štetočine.

Svako se nosi sa problemom najbolje što ume, a osim industrijskog prskanja, koje svakako ne predstavlja samo zlo i nepoštedni pristup ekosistemu, moguće je koristiti i potpuno prirodna sredstva koja odbijaju štetočine.

U određenoj mjeri te sposobnosti imaju i neke biljke koje su generacijama sađene na rubovima cvjetnjaka, uz baštenske ograde i kao prateće zasade direktno između gajenih kultura.

Jeste li ikada primijetili da vrtlari imaju različito cvijeće u svojim gredicama? Da li već znate za šta je dobra ova mešavina?

To je uglavnom mirisno ukrasno cvijeće, ali i začinsko bilje, eventualno razne druge kulture, koje se odlikuju jakom aromom koja odbija neke štetočine.

Na primjer, već spomenuti bijeli luk, koji se može koristiti i za prskanje protiv štetočina, buba i drugih insekata, obeshrabruje već samo prisustvo na gredici. Slično rade i druge lukovice, odnosno luk, ljutika, praziluk ili vlasac.

Jer različite vrste zelenila odbijaju određene insekte, a to je i jedan od razloga zašto neki praktikuju saputničku sadnju na gredicama. Između ostalog, nudi zaštitu od štetočina odgovarajućom kombinacijom biljaka.

Na našim gredicama možete primijetiti, na primjer, Afrikance, izuzetno nevene ili nevene. Zašto se sade u gredice i koje druge biljke mogu biti prikladne?

Koje biljke tjeraju štetočine iz vrta?
Pryšech skoccovy je pomalo neupadljiva i ne posebno dekorativna biljka koja se sadi na gredicama protiv krtica. Cijela biljka, uključujući i korijenje, je otrovna, pa je zapravo moguće da je krtice ili voluharice izbjegnu.

Pernati ljepotan i neven zanimljivi su po tome što u vrtove privlače ose koje se hrane gusjenicama, pa ljepota i neven indirektno pomažu u uklanjanju proždrljivih gusjenica u vašem vrtu.

Maćuhice ne preziru ni lisne uši, a doprinose i oprašivanju.

Siročad odbija mrave. Ali zapamtite da se mrava ne možete riješiti. Možete ih samo odštampati s različitih lokacija i idealno s mjesta gdje bujaju lisne uši ili brašnaste bube.

Kopar u vrt privlači i insekte, a u njegovom slučaju to su bubamare. Bubamare su grabežljivci koji ubijaju lisne uši i grinje, pa su svakako pomoćnici na vašoj strani u borbi protiv štetočina.

Osim toga, kopar sadrži i tvari s antifungalnim tvarima koje mogu spriječiti širenje plijesni i gljivičnih bolesti.

Aromatično bilje poput lavande, ruzmarina i kadulje odbija insekte i neke životinje. U otvorenim vrtovima u blizini šumskih sastojina čak i visoke životinje izbjegavaju ovo bilje i njihovu okolinu.

U našim uslovima to su najčešći srndaći koje je, posebno u zimskim mjesecima, lakše proći iza ograda. Iz carstva insekata, ove biljke odbijaju puževe, puževe i krpelje.

Aromatične lukovice kao što su beli luk, praziluk, luk, ali i vlasac ne treba kombinovati sa mahunarkama, ali su inače pogodne sa gotovo bilo kojim drugim povrćem. Posebno su se dokazale pored jagoda i malina.

Drveće baršuna, odnosno Afrikanci, nemaju atraktivan miris ni za nas, ali smetaju i lisnim ušima i mravima.

PREUZETO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.