OVO DUGME VOZAČI RIJETKO KORISTE, A NEMAJU POJMA KOLIKO JE DRAGOCJENO: Važno je za ZDRAVLJE, a štedi i GORIVO

Iako naši automobili, pa čak i polovnjaci stari desetak i više leta, imaju mnogo dugmića, pa tako i skrivenih funkcija, istina je da se većina retko ili gotovo nikad ne koristi.

Uglavnom vozači diraju dugmiće za pojačavanje zvuka ili menjanje frekvencije radio-stanice, kao i ona koja se tiču podešavanja temperature u vozilu.

Međutim, dugme za recirkulaciju vazduha u automobilu jedno je od najmanje korišćenih. A ruku na srce, čak i oni koji pritisnu dugme za recirkulaciju s nacrtanim automobilom i strelicom koja se vraća unazad, uglavnom to rade pogrešno.

Svrha ove funkcije jeste da, umesto da uzima vazduh spolja, sistem ponovo koristi vazduh koji se već nalazi unutar kabine. Zapravo, recirkulacija je unos vazduha u putnički prostor, filtracija kroz klima-uređaj i naknadna distribucija u deflektore.

Glavna razlika između recirkulacije i konvencionalnog usisavanja vazduha jeste u tome što protok vazduha dolazi iz putničkog prostora, a ne spolja.

Režim recirkulacije omogućava vam brzo zagrevanje i hlađenje vazduha jer se temperatura u kabini razlikuje od temperature izvan automobila.

Zašto je ovo dugme važno?

Pa, za početak nekad je i više nego poželjno da se spreči ulazak vazduha spolja.

Kada ga aktivirate dugme za recirkulaciju vazduha omogućava klima-uređaju da koristi vazduh iz unutrašnjosti automobila uvlačeći ga kroz ventilacione otvore.

Tako na primer, ako se automobil ispred vas mnogo dimi ili ste naišli na prašnjav deo puta, najbolje je da ga uključite. Onda nećete osetiti ove mirise, niti udisati prašinu. U ovakvim situacijama vozači mahom aktiviraju mehaničko dugme za recirkulaciju vazduha i blokiraju pristup od spolja, ne znajući da ova funkcija može doprineti smanjenju potrošnje goriva i klima-uređaja u svakodnevnoj vožnji.

Korišćenje dugmeta za recirkulaciju će pomoći u smanjenju potrošnje goriva jer manje opterećuje motor automobila. Princip je isti za električne automobile jer će klima manje opterećivati bateriju.

Za one koji još ne znaju o kom dugmetu se radi, ono se obično nalazi oko točkića klima-uređaja koji omogućava vozaču da podesi unutrašnju temperaturu.

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.