Ovo je hrana koja uzrokuje insulinsku rezistenciju

Hrana koju jedemo ima znatan uticaj na naše zdravlje, posebno na način na koji naše telo podnosi šećer.

Redovna konzumacija određenih vrsta hrane može dovesti do insulinske rezistencije, što često rezultira gojenjem.

Razumevanje toga koja hrana doprinosi ovim problemima može nam pomoći da donesemo pametnije odluke kada je ishrana u pitanju, da održimo zdravu telesnu težinu i podržimo svoje opšte dobro.

Zato su nutricionistkinja Lisa Ričards i dijetetičarka Ketrin Gervacio otkrile koja hrana može dovesti do insulinske rezistencije i debljanja.

Krofne

Krofne su često pržene u nezdravim uljima i pune su rafinisanih ugljenih hidrata i trans-masti. Rafinisani ugljeni hidrati, koji se nalaze u testu, brzo podižu nivo šećera u krvi, što tokom vremena dovodi do otpornosti na insulin dok se telo bori da delotvorno upravlja glukozom.

“Krofne se obično prave od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se jedu. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast insulina kako bi se regulisao nivo šećera, što dugoročno može biti štetno za telo i može da dovede do insulinske rezistencije”, kaže Lisa Ričards za SheFinds.

Prženi krompirići

Prženi krompirići obično sadrže mnogo nezdravih masti, rafinisanih ugljenih hidrata i natrijuma, što sve može poremetiti metaboličke procese. Preterani unos rafinisanih ugljenih hidrata i nezdravih masti može dovesti do skokova nivoa šećera u krvi, uzrokujući da telo proizvodi više insulina.

Razne bombone

Slatke bombone pune su rafinisanih šećera koji uzrokuju brze skokove šećera u krvi. Ti skokovi šećera podstiču telo da oslobađa velike količine insulina kako bi kontrolisalo niivo šećera u krvi. Ketrin Gervacio upozorava:

“Konzumacija prekomerne količine rafinisanog šećera može povećati nivo glukoze u krvi, što s vremenom dovodi do insulinske rezistencije.”

Srećom, slatke poslastice poput tamne čokolade i voća predstavljaju zdraviju alternativu, zaključuje Ketrin Gervacio.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.