OVO JE NAJBOLJA DOMAĆA PRIHRANA ZA MUŠKATLE: Sipajte jednu stvar iz kuhinje i cvjetaće kao nikad

Da bi vam cvijeće bilo lijepo i zdravo tokom cijele godine to podrazumijeva dobru brigu. Potrebno je, osim dobrog mjesta i redovnog zalivanja, imati i dobru prirodnu prihranu za biljke i uživaćete u njihovoj ljepoti tokom cijele godine.

Retko koja kuća može da se zamisli bez raskošnih boja muškatli koje krase terase i balkone. Muškatla je veoma zahvalna i otporna biljka. Voli sunce, a najbolji uslovi za rast i cvjetanje su temperature od 10 do 30 stepeni C i umjereno zalivanje. Muškatla ne voli previše vode, jer može doći do truljenja korijena.

S vremena na vrijeme muškatle treba prihraniti kako bi im se podstakao rast i cvjetanje. To znači da je treba zalivati tečnim đubrivima koja sadrže fosfor, azot, kalijum i magnezijum. U tu svrhu mogu poslužiti i jeftinije zamjene. Jedna od njih je povidon jod koji se u medicini koristi za dezinfekciju rana. Dodajte samo jednu kap povidon joda u litar vode. Dobro promiješajte, a zatim sipajte po ivici saksije, nikako preko lista. Ovaj tretman sprovodite jednom u dvije nedelje, ne češće i vidjećete kako će muškatle postati bujnije i raskošnije. Jod neutrališe bakterije i gljivice i pospješuje rast.

Još jedan trik iz kuhinje jeste kora od banane- ostavite je u 1l vode da odstoji preko noći, a zatim tom vodom zalijte cvijeće.

Kao što je vitamin B dobar za rast i razvoj našeg organizma, godiće i vašem cvijeću. Razmutite malo svježeg pekarskog kvasca u 1l vode, zajedno sa kašičicom šećera. Rastvor ostavite da odstoji nekoliko sati, zatim ponovo dobro promiješajte i zalijte muškatle.

Osim prihrane, potrebna je i pažljiva njega. Redovno skidajte precvjetale grane sa muškatli, na taj način će brže rasti nove.

preuzeto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.