Ovo je priča o čovjeku koji je sasvim slučajno postao predsjednik SAD-a, i to samo na jedan dan, a još je luđe kako je taj dan proveo…

Glavni junak naše današnje priče je izvijesni David Rice Atchison, malo poznati čovjek koji je tokom jednog dana bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je o neobičnoj i kontroverznoj situaciji iz američke povijesti.

Dana 11. augusta 1807. godine rođen je David Rice Atchison, čovjek za kojeg bi se moglo pretpostaviti da je tokom jednog dana bio američki predsjednik. Istina, tu priču odbacuju mnogi povjesničari, znanstvenici i biografi, ali nije isključeno da su se stvari upravo ovako odvijale.

David Rice Atchison vršio je tokom šest godina funkciju privremenog predsjednika američkog Senata. Do neobične situacije došlo je 1849. godine, kad je trebao zakletvu položiti tadašnji novoizabrani američki predsjednik Zachary Taylor. Naime, na dan kad je isticao termin prethodnom predsjedniku Jamesu Polku, padala je nedjelja, a Taylor je odbio zakletvu položiti u nedjelju zbog vjerskih razloga. To je učinio tek sljedećeg dana.

Tako je, te nedjelje, predsjednička funkcija privremeno dopala treću osobu po hijerarhiji u SAD-a, iza predsjednika i potpredsjednika (jer ni Taylorov potpredsjednik Fillmore nije položio zakletvu te nedjelje). Ta je treća osoba, po hijerarhiji predsjedničkog nasljeđivanja, bio upravo David Rice Atchison kao privremeni predsjednik Senata. Atchinson je kasnije izjavio da je te nedjelje veći dio dana spavao, jer su prethodne tri-četiri noći naporno radili u Senatu.

Atchison je umro 26. januara 1886. u svojoj kući u Missouriju u dobi od 78 godina. Pokopan je na groblju Greenlawn u Plattsburgu, Missouri. Na njegovoj grobnoj ploči stoji natpis: “Predsjednik Sjedinjenih Država na jedan dan!”

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana