OVO JE PRVI ZNAK DEPRESIJE: Mnogi ga ne uoče na vrijeme

NORMALNO je ponekad osjećati tugu, osobito kao reakciju na određeni životni događaj. No dok je tuga kratkotrajna, depresija je intenzivan poremećaj raspoloženja koji ne prolazi samo tako i itekako utječe na svakodnevni život.

Savjetnica za mentalno zdravlje Gina Marie Guarino objašnjava da je depresija ponekad iznenadna i izazvana nekim specifičnim događajem, kao što je razvod, a ponekad se sporije uvlači u naš život.

“To je slučaj kad se netko dulje nosi s teškim ili neuobičajenim stresom”, rekla je za The Parade.

Psihijatar Alex Dimitriu kaže da se depresija razvija nekoliko tjedana ili mjeseci. Postoji jedan znak koji mnogi ne uoče na vrijeme.

“Prvi znak depresije je promjena raspoloženja ili razine energije. Neko bi mogao biti umorniji nego inače, dok će netko drugi poludjeti ako stranac na ulici slučajno naleti na njega. Osim toga, nedostatak motivacije je još jedan rani znak depresije koji često prolazi nezapaženo. Na primjer, osoba se vikendom želi izležavati i ništa ne raditi, a nedjeljom navečer osjeća strah i tjeskobu zbog povratka na posao”, objasnio je dr. Dimitriu.

Oboljeli od depresije gube interes za aktivnosti koje su ih prije veselile, ne žele vidjeti ljude u čijem im je društvu inače ugodno i imaju negativne misli.

“Ostali znakovi depresije uključuju napadaje plača, čest osjećaj preopterećenosti i promjene u apetitu. Depresivna osoba može početi zanemarivati osobnu higijenu ili jesti nezdravu hranu. I povećana potrošnja supstanci može biti znak depresije”, upozorava Guarino, prenosi Index.

Prema liječnicima, depresija može dovesti do misli o samoozljeđivanju ili samoubojstvu. Zato ju je važno prepoznati na vrijeme i potražiti pomoć stručnjaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.