Ovu hranu nemojte nikako jesti

Postoji hrana koja nema gotovo nikakve zdravstvene koristi, a predstavlja velik rizik za zdravlje. Ovu hranu ne trebate jesti gotovo nikad: 

1. Bijeli hljeb – rafinirano brašno

Vitamina, minerala i vlakana tu gotovo da i nema. Pri preradi u brašno se dodaju i sastojci koji ga izbjeljuju, a mogu djelovati štetno na štitnjaču i druge organe. Kupite brašno, ubacite mekinje i pecite hljeb kod kuće. 

2. Gotova (polugotova), konzervirana ili smrznuta jela

Većina ovakvih obroka ima toliko konzervansa, soli, štetnih masti i drugih vještačkih sastojaka, kao što su vještačke arome, da ih je najbolje ne jesti. 

3. Bijela riža

Integralne žitarice sadrže esencijalna vlakna, minerale i određene vrste masnoća koje pomažu pri mršavljenju. Bijela riža je zapravo oštećena i osiromašena riža, čija je jedina prednost kraće vrijeme kuvanja. Osim toga, baš poput bijelog brašna, bijela riža izaziva nagli skok šećera u krvi, koji djeluje negativno na metabolizam. 

4. Kokice iz mikrotalasne

Kokice pripremljene na starinski način su zdrave, ali one kupljene u posebnom pakovanju koje se stavlja u mikrotalasnu sadrži kancerogene sastojke, poput diacetila, koji može oštetiti pluća. 

5. Prerađeno meso

U prerađenom mesu uvijek ima nitrata i nitrita. Dodaci koji se stavljaju u suhomesnate i druge prerađene mesne proizvode, kao što su paštete, kobasice i razne salame, povezuju se sa srčanim bolestima i rakom. Ako jedete suvo meso, držite se domaćih proizvoda. 

6. Proteinske, energetske pločice

Često sadrže prerađene proteine soje, rafinirani šećer, hidrogeniziranu masnoću i druge štetne aditive koji dovode do hroničnih bolesti. Postoje i zdrave verzije energetskih pločica, ali da biste došli do njih morate pažljivo čitati popis sastojaka i razumjeti značenje. 

7. Margarin

Hidrogenizirana ulja i margarin često se nalaze i u drugoj gotovoj hrani, kao što keksi i kolači. Izbjegavajte ih. Za razliku od popularnog mišljenja, čak su i maslac i druge životinjske masti, poput svinjske, zapravo, zdravije od margarina. 

8. Sojino mlijeko i sojini medaljoni kao zamjena za meso

Pomama za sojom je besmislena ako imate na umu da je vaša ‘zdrava’ hrana, zapravo, genetski modifikovana, što je slučaj s većinom soje na tržištu. Osim toga, nefermentirana soja može narušiti nivo estrogena u organizmu. 

9. Dijetno – bilo što

Izbjegavajte dijetne proizvode jer često sadrže vještačke zaslađivače, poput aspartama i sukraloze, koji se povezuju s neurološkim oštećenjima, probavnim i endokrinim problemima. Dijetalni proizvodi često sadrže jednako kalorija kao i normalni proizvodi, ali sadrže i druge sastojke. Pokazalo se da ne pridonose gubitku kilograma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.