Ovu su jedina rješenja za izlaz iz političke krize na Kosovu

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Krasniqi koji je istraživač u Kosovskom institutu za istraživanje i razvoj politika, rekao je da je Ustavni sud dao za pravo samo Demokratskoj partiji Kosova (PDK) da predloži predsjednika Skupštine.

“U takvoj situaciji on vidim tri izlaza, prvo da postizborni blok LDK, AAK i Inicijativa za Kosovo podrži kandidata PDK za predsjednika parlamenta. Drugo, da u nedostatku glasova PDK odustane od predlaganja svog kandidata za predsjednika. Treća situacija je da Skupština dvotrećinskom većinom izglasa raspuštanje, čime se otvara put održavanju vanrednih parlamentarnih izbora”, rekao je Krasniqi. 

Ukoliko postizborni blok odluči da predloži i izabere svog kandidata bez saglasnosti PDK-a onda može ponovo doći u situaciju da Ustavni sud poništi izbor. 

“Samo PDK može da predloži kandidata za predsjednika Skupštine Kosova i nijedna druga partija nema pravo na to. I ako PDK bude odustala od svog kandidata za predsjednika parlamenta, ona bi ipak trebalo da predloži kandidata iz postizborne koalicije za predsjednika, ako se o tome postigne sporazum”, istakao je Krasniqi. 

Za sada nema datuma za nastavak konsitutivne sjednice Skupštine Kosova, započete 17. jula. Ustavni sud je proglasio neustavnim izbor Ise Mustafe za predsjednika Skupštine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.