Ozračeni Italijanski vojnici na Kosovu

Tužilaštvo u Italiji pokrenulo istragu zbog sve većeg broja vojnika oboljelih od raka poslije učešća u mirovnim misijama, uključujući i Kosovo.

Poražavajući podaci o rastu broja oboljelih od raka u našoj zemlji, neminovno se dovode u vezu sa upotrebom osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja. Isto to pokušavaju da dokažu i italijanski vojnici, koji su bili u raznim međunarodnim misijama, uključujući i Kosovo.

Italijanski vojnici već godinama bezuspješno pokušavaju da dokažu vezu između njihovog narušenog zdravlja i osiromašenog uranijuma.

Prema podacima Udruženja žrtava osiromašenog uranijuma, preko 300 vojnika, koji su bili pripadnici NATO trupa, umrlo je od raznih vrsta tumora, dominantno limfnih žljezda, dok je preko 3.600 obolelo.

Međutim, pretpostavlja se da je broj oboljelih znatno veći, jer se bolest ne javlja odmah, a u raznim mirovnim misijama, u Bosni i Hercegovini, na Kosovo, u Iraku, Avganistanu bilo je preko 70 hiljada italijanskih vojnika.

“Umirem, a država mi kaže da je to od stresa. Ja ću se boriti do poslijednjeg daha”, kaže Erazmo Savino, italijanski vojnik.

Rimske vlasti uporno odbijaju da priznaju bilo kakvu odgovornost, negirajući vezu između opakih bolesti i osiromašenog uranijuma, uključujući i analize, čak tri parlamentarne komisije koje zbog krajnje oprečnih mišljenja članova nisu dale nikakve rezultate.

“Država tvrdi da ni osiromašeni uranijum ni vakcine nisu uzrok bolesti, već nešto sasvim drugo”, kaže advokat.

Međutim, dva poslijednja slučaja, smrt 31-godišnjeg starijeg vodnika Erazma Savina, koji je bolovao od raka, a bio je u misiji na Kosovo, kao i peti slučaj oboljenja vojnika od smrtonosnog tumora u Riminiju, takođe pripadnika mirovnih misija, bili su povod da zamjenik javnog tužioca David Erkolani pokrene istragu protiv nepoznatih osoba za ubistva iz nehata, a na osnovu člana 117 vojnog krivičnog zakona.

To je 12. slučaj pokretanja sudskog procesa oboljelih vojnika protiv države, koja ih, kako tvrde, nije upozorila na opasnost i preduzela prave zaštitne mjere, poput američkih vojnih vlasti, koje su poučene iskustvom iz prvog rata protiv Iraka, preduzele opsežne mjere zaštite za marince tokom NATO intervencije na Kosovu 1999. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.