Palestinska zastava da se zavijori ispred UN-a

Došlo je vrijeme da se reaguje na nasilničku politiku Izraela, poručio je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu u svome obraćanju na petom Tursko-arapskom forumu saradnje izjavio je kako je ovo značajna prilika za jačanje saradnje na polju politike, ekonomije i kulture između Turske i arapskih zemalja.

“Svi mi imamo neke određene probleme. Ali ono što moramo učiniti je da smanjimo rizike koji nam prijete i usmjerimo se prema ostvarenju zajedničkih ciljeva”, kazao je Davutoglu.

Dotakao se i pitanja Palestine kazavši kako je nakon postizanja primirja u Gazzi sada potrebno postići dugotrajan mir u regionu.

“Međutim, preduslov za to je formiranje nezavisne države Palestine na što Palestinci godinama čekaju. Međnarodna zajednica ne smije više dopuštati politiku Izraela koji ne poznaje pravo i ponaša se neodgovorno ugrožavajući mir u regionu. Došlo je vrijeme da se reaguje na takvu politiku Izraela”, istakao je turski ministar.

Davutoglu je napomenuo kako je stjecanje statusa zemlje nečlanice posmatrača u UN-u za Palestinu vrlo važan korak.

“Za Palestinu je to historijski korak. Međunarodna zajednica je priznavanjem palestinske države u UN-u napravila značajan korak kojim će se okončati historijska nepravda. Samo nakon što međunarodna zajednica primi Palestinu u UN kao punopravnu članicu onda će se odužiti u moralnom, pravnom i političkom smislu”, izjavio je Davutoglu.

Istakao je kako je Turska uložila sve potrebne napore kako bi pomogla prilikom postizanja primirja u Gazzi i kako bi Palestina dobila poboljšani status u UN-u.

“Tuska je sa ostalim saveznicima učinila sve kako bi pomogla Palestini. Naša zadaća je da se palestinska zastava zavijori ispred zgrade UN-a. Sve dok se zastava Palestine ne zavijori mi ćemo nastaviti vršiti pritisak na međunarodnu zajednicu da pomogne da se to i ostvari”, kazao je Davutoglu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook