PANIKA: Evropa u strahu od nuklearnog udara

Raketa Sjeverne Koreje koja nosi bojevu glavu može da pogodi bilo koje mjesto na Starom kontinentu.

Zapad strahuje da bi Sjeverna Koreja nakon proglašenja opšteg rata protiv neprijatelja, nuklearnom bombom osim SAD mogla da gađa i neke evropske države. Naime, severnokorejska raketa „taepodong-3“, koja je uspješno testirana ove godine, a koja može da ponese i nuklearnu bojevu glavu, ima domet od 15.000 kilometara, što znači da bi lako mogla da dođe do bilo koje tačke u Evropi.

Stručnjaci kažu da je stari model rakete „taepodong-2“ mogao da dosegne do Australije, Evrope i SAD, ali da je novi model unaprijeđen i može da pokrije čitavi Stari kontinent.

Istovremeno, južnokorejski mediji javljaju da je vazduhoplovstvo Sjeverne Koreje podiglo svoju aktivnost na dosad neviđeni nivo, pa dnevno izvodi i do 700 letova borbenim avionima i helikopterima. Taj broj letova je skoro šest puta veći od najvećeg broja letova koji je ta zemlja ikada imala. Vjeruje se da su te aktivnosti odgovor na združenu vojnu vježbu SAD i Južne Koreje. Takođe, Sjeverna Koreja je potvrdila juče da je raskinula 60 godina staro primirje kojim je okončan Korejski rat 1953. i upozorila da je sljedeći korak akt „nemilosrdne“ vojne odmazde protiv neprijatelja. Pored oštrih prijetnji, Pjongjang u zemlji priprema teren za rat. Državni list Rodong Sinmun naveo je riječi jednog veterana od 80 godina koji tvrdi da je spreman da uništi neprijatelja, a lider Sjevera Kim Džong Un ponovo je posjetio vojsku na granici s Jugom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.