Pet opasnosti koje skriva ženski ormar

Otekline, čirevi i infekcije posljedice su, vjerovali ili ne, obožavanih ženskih saveznika u ljepoti.

Visoke potpetice, uske traperice kao i brojne druge miljenice ženskog ormara nose opasnosti po zdravlje zbog kojih krilatica da zbog ljepote vrijedi trpjeti i ne drži vodu.

1. ŠTIKLE
Koliko god bile obožavane zbog neosporne estetike visoke potpetice valja izbjegavati jer osim što su često uzrok uganuća, iščašenja i lomova, njihovo svakodnevno nošenje uzrokuje trajne ozbiljne posljedice za zdravlje.

Visoka potpetica uzrokuje pomicanje zdjelice naprijed i dolje, pri čemu je tijelo neprirodno nagnuto naprijed, a koljena su u pojačanoj ekstenziji što povećava lumbalnu lordozu koja stvara probleme s kralježnicom.

Još jedan od mogućih problema je pojava degenerativne bolesti zglobova, osteoartritisa. Osim toga stopalo nagnuto u vrlo neprikladan ugao uzrokuje izbočenje palčanog zgloba na stopalu, koji naposljetku rezultira deformacijom kosti koja se treba hirurški ukloniti.

2. TRAPERICE NISKOG STRUKA
Traperice niskog struka posljednjih nekoliko sezona ultimativni su hit, a sve češće su zdravstvene tegobe uzrokovanim ovim obožavanim modelom.

Preuski modeli mogu uklještiti živce kralježnice i uzrokovati bol u donjem dijelu leđa, osim toga pritisak na bedreni živac u području prepona uzrokuje meralgie paraesthetice, gubitak osjeta u vanjskom dijelu bedara.

3. PREUSKI GRUDNJACI
Presuki grudnjaci osim što nisu ugodni za nošenje mogu izazvati niz nepogodnih reakcija poput iritacija i infekcija na koži, problema s disanjem, a najalarmantniji problem je rak dojke.

Naime preuski grudnjaci pritišću grudi i ograničavaju sistem limfne drenaže preko kojeg se tijelo rješava kancerogenih toksina. Limfna tekućina se ne pročišćava pa nastaju otekline i kvržice, a iako u rijetkim, mogući su slučajevi u kojima dolazi do raka dojke.

4.TANGE
Pobornice tangi stiču kako je njihovo nošenje jedini način da se izbjegnu neugodni obrisi rublja ispod hlača, no stručnjaci upozoravaju na štetne posljedice za zdravlje poput infekcija.

Pri kretanju se odjeća pomiče s jednog dijela kože na drugi, a kako su tange na osjetljivom području gdje se bakterije iz debelog crijeva mogu lako prenijeti na urinarni trakt, infekcije bakterijom Escherichiom coli su vrlo česte. Ta bakterija može uzrokovati snažne i bolne upale organa mokraćnog sistema.

5. STEZNIK
Steznici i ostalo funkcionalno donje rublje čija je uloga zategnuti strateška mjesta na tijelu saveznici su ljepote brojnih žena. No stručnjaci ih nazivaju i modernim korzetima zbog zdravstvenih rizika koje uzrokuju. Povećani pritisak na donji dio trbuha može potisnuti kiselinu do jednjaka što dovodi do žgaravice.

Tokom vremena steznik pospješuje nastanak čireva i upala, pogoršava stanje refluksa i iritabilnog sindroma crijeva. Osim toga ometa i normalno spuštanje dijafragme tokom disanja što može dovesti do hiperventilacije i stresne inkontinencije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.