Pet razloga zašto vam KAŠALJ PREDUGO TRAJE

Hronični kašalj uvek je neprijatan, ali može biti i simptom mnogo ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Ako imate simptome hroničnog kašlja, važno je da odete na pregled. Samo vaš lekar sa sigurnošću može da kaže zbog čega vas on još uvek tako muči, a ovo su neki od mogućih razloga:

Astma

Astma, hronična bolest koja pogađa pluća, uzrokuje epizode (poznate kao napadi astme) kratkog daha, stezanja u grudima i noćnog ili ranojutarnjeg kašlja, prema izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). To je jedna od najčešćih bolesti koja pogađa decu, ali se može pojaviti i u odraslom periodu.

Okidači astme su različiti za svakoga, od vežbanja i određenih namirnica do dima cigareta i drugih iritansa koji se prenose vazduhom i izazivaju napad. Identifikovanje i izbegavanje okidača (ili barem smanjenje izloženosti njima) ključni su za astmu.

Alergije

U toku zime provodimo više vremena u zatvorenom prostoru, te smo i izloženiji alergenima koji se u njemu mogu naći. Ukoliko ste alergični na vlagu, grinje i druge uobičajene alergene, možete se suočiti sa upornim zimskim kašljem. Da biste dobili pomoć, poželjno je da se obratite alergologu i odradite alergo test. Na taj način ćete saznati na šta ste tačno alergični i kako da se držite podalje od tih iritansa. Jedna od terapijskih opcija je i desenzibilizacija na određene alergene.

Zagađenje vazduha

Različiti zagađivači i iritanti u vazduhu takođe mogu da izazovu uporan kašalj. Čak i kratkotrajno izlaganje isparenjima može dovesti do kašlja, sluzi i iritacije pluća. Isparenja takođe mogu pogoršati simptome alergije ili astme.

Slično tome, plesni u vašem domu takođe može uzrokovati kašalj kada se udahnu.

Pušenje

Ljudi koji puše često razviju kašalj uzrokovan prirodnim odgovorom tela da se reši hemikalija koje ulaze u disajne puteve i pluća pušenjem. U ovom slučaju, hronični kašalj je često poznat kao pušački kašalj. Može početi kao suvi, ali na kraju može proizvesti sluz.

Studija iz 2016. objavljena u časopisu “Medicine” razmatrala je prevalenciju hroničnog kašlja i moguće uzroke među opštom populacijom. Studija, koja se temeljila na korejskom nacionalnom istraživanju o zdravlju i ishrani, a uključivala je 119.280 odraslih osoba starijih od 40 godina, pokazala je da su 47,7 odsto učesnika sa hroničnim kašljem sadašnji pušači.

Naravno, najlakši način da se rešite pušačkog kašlja je da prestanete da pušite, a ako vam je potrebna pomoć oko toga, vaš porodični lekar može vas uputiti u pravom smeru.

Posledice infekcije

Nakoh teških infekcija disajnih puteva, kao što su upala pluća i grip, posle izlečenja može zaostati uporan kašalj. Može trajati nedeljama, pa čak i mesecima.

Ovaj dugotrajni kašalj takođe može ukazivati na to da je u vašem organizmu možda zaostala infekcija, zbog čega se savetuju dodatna ispitivanja.

izvor prva.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.