Peta redovna sjednica rijaseta

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić predsjedavao je sjednicom, kojoj su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, članova Rijaseta, muftije, predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić i rukovodioci stručnih službi Rijaseta.

Rijaset Islamske zajednice je razmatrao Izvještaj o radu Rijaseta i njegovih ustanova za 2011. godinu koji je nakon prihvaćenih sugestija usvojen i bit će dostavljen Saboru Islamske zajednice na usvajanje.

Naglašeno je da je Rijaset Islamske zajednice realizirao planirane aktivnosti u 2011. godini a ponuđeni Izvještaj pokazuje brojne i vrlo složene aktivnosti koje su vođene u prošloj godini.

Također, Rijaset Islamske zajednice je razmotrio Finansijski izvještaj Rijaseta za 2011. godinu i prijedlog budžeta Rijaseta i njegovih ustanova za 2012. godinu.

Finansijski izvještaj za 2011. i prijedlog budžeta Rijaseta za 2012. godinu jednoglasno su usvojeni, a posebno je istaknuta finansijska disciplina Rijaseta i njegovih ustanova.

Na dnevnom redu Rijaseta bio je Drugi izvještaj o islamofobiji.

Izvještaj o islamofobiji za 2011. godinu je usvojen zajedno sa prijedlozima članova Rijaseta, koji će u narednom periodu biti prezentiran javnosti.

Na sjednici Rijaseta predočena je informacija o novom Prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo kojim se potpuno iz zakona isključuju teološki fakulteti.

Rijaset Islamske zajednice podržao je Naučno-nastavno vijeće Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu radi poduzimanja potrebnih aktivnosti u cilju osiguranja adekvatnog statusa teloških fakulteta u Zakonu o viskom obrazovanju.

Rijaset Islamske zajednice odao je priznanje Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo na organizaciji manifestacije „Selam, ja Resulallah“, koja se tradicionalno organizira u povodu rođenja Muhammeda a.s. i koja je već postala prepoznatljiva.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić ukratko je upoznao članove Rijaseta sa svojim posjetama Londonu, Nju Jorku i Čikagu i boravkom u Rimu povodom dodjeljivanja nagrade za mir za 2012. godinu od strane italijanske Fondacije Duči, te ukazao na predstojeći izborni proces koji će se obaviti u planiranim rokovima i utvrđenom dinamikom, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi MINA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.