Pismo predsjedavajuće Bosanskog akademskog kruga Kancelarki Merkel

Poštovana kancelarko Merkel,

Čestitamo Vam na izboru za kancelara Savezne Republike Njemačke i želimo Vama i novoj saveznoj vladi puno uspjeha na nacionalnom i internacionalnom planu.

U tom smislu želimo ovim putem pridobiti Vašu pažnju za događanja u Bosni i Hercegovini.

Od potpisivanja Daytonskog ugovora Bošnjaci se u srpski dominiranom entitetu „Republika Srpska“ diskiminiraju i šikaniraju. Napadi na povratnike, skrnavljenje džamija i bošnjačkih mezarja su na dnevnom redu.

Najnovije izigravanje Daytonskog ugovora, čije sprovođenje bi Savezna Republika Njemačka kao potpisnik u stvarnosti zapravo trebala i morala garantovati, predstavlja novu dimenziju ugnjetavanja, što nas je navelo, da Vas infomisemo o tome.

Radi se o djeci Konjević Polja, koje se spriječavaju, da pohađaju nastavu na maternjem bosanskom jeziku. Konjević Polje je jedno Bošnjacima nastanjeno mjesto u entitetu RS.

Ovo pravo im slijedi: Daytonski ugovor i UN-Povelja za ljudska prava garantuju nastavu na maternjem jeziku.

Nakon višemjesečnih pregovora nema nikakvih pomaka: Od Srba dominirajuća entitetska vlada neće da prizna ovo pravo Bošnjacima Konjević Polja. Ovo je jasna povreda Daytonskog ugovora!

Pri tome želimo naglasiti, da se ovdje ne radi o sporadičnim ili pojedinačnim slučajevima, već o sistematskom diskiminiranju od strane srpskog vođstva u ovom entitetu.

Poštovana kancelarko Merkel, svjesni smo, da smo mi Bošnjaci jedan mali narod u jednoj teritorijalno ne tako značajnoj zemlji. No, i pored toga mi Vas želimo zamoliti da na osnovu Daytonskog ugovora, stavite na vagu ova događanja i njemački politički uticaj i ovu diskriminaciju podignete na internacionalni nivo.

Čudimo se, da se pri dosadašnjem sprovođenju Daytonskog ugovora i zaštiti ljudskih prava prilazi dvostrukim mjerilima. Upravo takvo držanje spriječava stabilizaciju regiona i miroljubiv suživot naroda.

Mi kao članovi Bosanskog akademskog kruga sa sjedištem u Minhenu bi željeli, da ovdje savezna vlada odlučnije reaguje. Pojedinačni interesi nekih EU država i ignorisanje ove problematike su kontraproduktivni i dovode u pitanje daljnje važenje Daytonskog ugovora.

Time se na upitnik stavlja ne samo vjerodostojnost Njemačke kao pouzdanog partnera u medjunarodnim ugovorima, već i budućnost Evrope kao kontinenta, na kojem ljudska prava zavise od veličine jednog naroda.

Uz prijateljske pozdrave,

Dr. Bisera Suljić-Boškailo
Predsjedavajuća

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.