PLJAČKA ZAOSTAVŠTINE ESME REDŽEPOVE: Usvojeni sin Simeon imao ključ i godinama krao skupocjene stvari

Navodno, Eleonora Mustafovska je Atanasova ljubavnica a ne Esmina usvojena kćerka

Iako je kraljica romske muzike Esma Redžepova preminula u decembru 2016. godine, mjesecima poslije njene smrti se priča o testamentu koji je ostavila, o njenoj usvojenoj djeci, muzeju koji je pod zaštitom države Makedonije. No, ovih dana priča se još više aktuelizirala s obzirom na to da su nam iz Skoplja stigle informacije da je muzej opljačkan!

Najbliži poriču pljačku

 Iako njeni najbliži to poriču, policija je potvrdila pljačku. Iz muzeja koji se nalazi na skopskoj tvrđavi Kale, odnijeto je bukvalno sve, pa čak i urna sa pepelom njenog pokojnog supruga Steve Teodosijevskog.

Prema informacijama MUP, krađa se dogodila nakon njene smrti. Uviđaj u kući – Muzeju Redžepove izvršen je na osnovu zahtjeva Fondacije Esma Redžepova, a u prisustvu isljednika MUP, predstavnika Ministarstva kulture i Muzeja grada Skoplja.

– Dana 30.03. 2018. godine je prijavljeno da je od 12.12. 2016. do 30.03. 2018. godine od strane nepoznatog počinioca izvršena teška krađa u Muzeju Esme Redžepove u Ulici Samoilova, pri čemu su spreduzete mjere na utvrđivanju oduzetih predmeta i pronalaženja počinilaca  stoji u saopštenju MUP.

No, kako priča skopska čaršija, muzej nije opljačkan. Kažu da je usvojeni Esmin sin Simeon Atanasov imao ključ od muzeja te zjedno sa svojom ljubavnicom Eleonorom Mustafovski, iznio sve stvari počev od Esminih papuča, mantila, nakita pa sve do namještaja. A sada je na policiji i sudskim organima, da li će, kažu, reagirati.

Iako je muzej pod zaštitom države, te su ga mnogi novčano pomagali, među njima i balkanska proročica Kleopatra, koja je muzeju donirala čak 100.000 eura, Esmin sin Simeon smatra da je sva ostavština njegova, pa je uspio testamentom sve prigrabiti za sebe, eliminirajući svu ostalu djecu. No, kako mu država nije dopustila da „otme“ i zgradu u kojoj je muzej, odlučio je, prema pričama skopske čaršije, otuđiti sve, ali na svoj način – krađom.

A kada se spomene ime Eleonore, mnogi će kazati kako je ona njena jedina usvojena kćerka. No, izvori iz Skoplja tvrde, kako ona ne posjeduje niti jedan dokument da ju je Redžepova usvojila.

 Ne postoji dokument

Kažu kako Esma nije dozvolila da javnost zna da je Eleonora ustvari ljubavnica njenog sina prvenstveno iz poštovanje prema njenoj snahi, Simeonovoj zakonitoj supruzi Bezi koju je Redžepova neizmjerno voljela. Na taj način, kazavši da je i Mustafovsku usvojila, preduprijedi sve priče o nevjeri Simeona. I uspjela je u tome. Bar dok je bila živa.

No, sada istina izlazi na vidjelo. Atanasov je svojevremeno uspio od Esme oteti i stan u naselju Taftalidže. Od troiposobnog stana, Redžepovoj je napravljena garsonjera koju je nedugo poslije njene smrti Simeon prodao.

Kako se pisalo, Esma je Eleonoru usvojila 2012. godine kao jedinu kćerku uz 47 sinova. Simptomatično je da ju je usvojila kao odraslu ženu. A Esma je malo prije smrti izjavila:

-Slažemo se odlično, baš kao majka i kćerka. Shvatila sam da je u kasnijim godinama bolje imati uz sebe žensko dijete nego muško i nisam se prevarila. Eleonora je studirala na Univerzitetu ESRA u Skoplju. Već nekoliko godine je članica “Esma’s Banda”, koji me prati.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana