Podjela Makedonije smiruje region?

Pomenutu recepturu u bugarskim ”Novinama” potpisao je autor – Ivan Dikov, a preneo skopski provladin dnevnik ”Večer”, uz konstataciju da se ideja iz istočnog susjedstva pojavljuje deset godina poslije sličnog prijedloga bivšeg makedonskog premijera Ljupča Georgievskog o izmještanju granica i razmjeni stanovništva sa – Albancima.

U ”signalu” iz Bugarske se tvrdi da bi destabilizacija Makedonije mogla ”za pola sata” da aktivira međunarodni sukob u Albaniji, Srbiji, na Kosovu, u Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Turskoj. Zato se konstatuje obaveza pronalaženja rješenja sa garancijama trajne stabilnosti u Makedoniji. I, nudi se recept – da bi se izbjegao novi horor, neophodno je razmotriti – sve opcije. U tim varijantama, kako se sugeriše, najstabilnije rješenje je – ”preventivna podjela” Makedonije.

”Novinite” podsjećaju da 2001. jeste izbegnut građanski rat širih razmjera u Makedoniji, ali etničke tenzije su tinjale, a sada ih je rasplamsalo petostruko ubistvo kod sela Smiljkovci na periferiji Skoplja. Navodi se da se etnički Albanci i Makedonci međusobno sada zaista mrze.

Dikov primećuje da niko ne zna koliko tačno etničkih Albanaca živi u Makedoniji, otkako su međuetničke tenzije onemogućile planirani popis stanovništva u ovoj zemlji.

Nezavisnost Kosova Albancima u Makedoniji zaista izgleda toliko inspirativno da oni i ne uzimaju u obzir da je Miloševićev režim u Srbiji 1999. bio neprijatelj Zapadu, a da Makedonija danas to nije, navodi se u tekstu bugarskog lista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.