PODMUKLA UPALA PANKREASA: Problem koji može koštati života! OVO je najbolji način da preduzmete akciju i smanjite rizik na minimum

Kada se probavni enzimi zadrže u pankreasu, dolazi do otoka i upale. Za to je obično kriv kamen u žuči ili hronična konzumacija alkohola.

 
 

Ovisno o vrsti, pankreatitis dijelimo na akutni i kronični. Bolest je praćena povećanjem amilaze i lipaze u serumu i povećanjem amilaze u urinu. Ako govorimo o akutnom pankreatitisu, onda je obično riječ o iznenadnom abdominalnom događaju, koji se mora brzo riješiti, jer može završiti smrću, kaže doktor Saurabh Sethi.

 

Akutni pankreatitis
Ova bolest spada u najteže iznenadne abdominalne događaje. Manifestuje se bolom u epigastrijumu koji puca u leđa. Prate ga mučnina, povraćanje bez olakšanja, nadutost i oslabljena peristaltika. Ako se pomoć ne pruži na vrijeme, stanje se pogoršava i može kulminirati zatajenjem cirkulacije i bubrega.

 

Hronični pankreatitis
To je dugotrajna upala pankreasa, u čijim se uznapredovalim stadijima smanjuje proizvodnja inzulina i razvija se dijabetes. Ponavljajući bolovi u stomaku su tipični. Bolest se vrlo često javlja kod osoba zavisnih od alkohola, ili kod onih koji dugo koriste analgetike ili kortikoide.

Virusna infekcija ili urođena anomalija pankreasa također mogu doprinijeti. Tipični simptomi za kroničnu upalu gušterače su bol u trbuhu, gubitak težine, obimna stolica i dijabetes.

Kako se liječi pankreatitis
Pacijent s akutnim pankreatitisom obično se hospitalizira u odjelu intenzivnog liječenja, gdje se podvrgava medicinskoj terapiji koja ima za cilj smanjenje aktivnosti pankreasa. Između ostalog koriste se analgetici i antibiotici. U slučaju kronične upale gušterače, potrebno je provoditi dijetetske mjere u vidu dovoljne količine ugljikohidrata i proteina uz ograničenje masti. Operacija se izvodi u slučaju da je potrebno otvoriti žučne kanale, ako su prisutne ciste ili apscesi.

Bakin savjet za bol kod kroničnog pankreatitisa
Protiv bolova koji prate kronični pankreatitis, moguće je isprobati vježbe disanja koje bi trebale pomoći da se on otkloni. Vježba se na sljedeći način: udahnete, izdahnete i zadržite dah. Zatim uvlačite stomak i brojite do 3. Zatim opuštate trbušne mišiće. Zatim ponovo udahnite, izdahnite, zadržite dah i istovremeno snažno dunite u stomak. Brojite do 3 i opustite se.

Izvor: Healthline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.