Pogledajte: Ahmed, osmogodišnji dječak koji se bori na prvoj liniji fronta u Siriji

Jedan od najšokantnijih prizora iz rata u Siriji: osmogodišnji dječak duboko povlači dim cigarete, dok malim prstima druge ruke steže kalašnjikov koji mu je čudno prebačen preko grudi. Suviše je mali da bi oružje mogao da drži kako treba, ali Ahmed je već borac građanskog rata koji razdire Siriju.

Njegove fotografije i video snimak, načinjeni na liniji fronta u četvrti Salahedin u Alepu, objavljeni su u brojnim svjetskim medijima, kao drastičan podsjetnik na dehumanizujuću prirodu rata.

Od bezbrižnog djeteta u porodici punoj ljubavi, Ahmed je postao dječak-vojnik, koji život provodi u jednoj od najopasnijih ulica borbama opustošenog Alepa.

– Došao sam ovdje da pomažem ujaku i njegovim drugovima, jer nemam drugog izbora. Škole nema, porodica mi je izginula, šta drugo mogu?- priča dječak.

Govor i držanje odraslog čovjeka: Ahmed sa ujakom (desno) i još jednim pobunjenikom

Majka i otac, borac pobunjeničke Slobodne sirijske armije, poginuli su u minobacačkom napadu u četvrti Salahedin. Već nekoliko mjeseci ova četvrt, kroz koju prolazi linija fronta, Ahmedovo je jedino igralište.

Jedine igre kojih se igra su one ratne, sa pravim bombama i bojevom municijom, u kojima oponaša svog ujaka, pobunjenika, i njegove drugove u borbi protiv vladinih snaga.

U Ahmedovom govoru i ponašanju nema gotovo više ni malo dječije nedužnosti.

– Ovdje uvijek ima šta da se radi, nikad mi nije dosadno. Borbe su se od prošle godine dosta smirile, prije je bilo više minobacača, ali snajperi su još uvijek veliki problem – priča zavaljen u stolicu, ozbiljnog lica, dok kao iskusan pušač povlači dim iz cigarete.

– Prije ili kasnije, stigne te režimski metak – objašnjava dječačić, a zatim kreće da sa ujakom baca bombe iz improvizovano zaklona.

Ujak aktivira bombu u djetetovoj ruci, i bacaju je smijući se.

Ahmedovu sudbinu dijele stotine Sirijskih mališana. Istraumatizovani ratom, lišeni obrazovanja i uključeni u najopasnija borbena dejstva, oni stasavaju kao nova izgubljena generacija.

[youtube]2foPEBlXRFw[/youtube]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.