Pogledajte razlike između jeftinih i skupljih zimskih guma

Dolaskom zimske sezone i ove godine je naše tržište guma za automobile preplavljeno vrlo raznovrsnom ponudom, a svake godine pojavi se i poneko novo gumarsko ime među niskobudžetnim opcijama. Iako je nova guma uvijek bolja od rabljene ili protektirane, treba sa velikom pažnjom birati među novim i pristupačnijim gumama u odnosu na one koje su poznate i dokazano dobre i sigurne.

Tržište guma izgleda da nije nikada bilo više zasićeno, a izbora zaista ima na pretek. Bez obzira da li gledate isključivo vrhunske performanse ili ipak želite uštedjeti koju marku. Zaista, uštedjeti se može prilikom kupovine guma, ali treba biti vrlo oprezan pri izboru, pogotovo kada su u pitanju neke “no name” gume kojih na našem slabo kontrolisanom tržištu ima u obilju.

Kako biste dobili bolju sliku koliko je važan izbor zimske gume i koliko drastično utiče na sigurnost vožnje i ukupnu kontrolu automobila u vrijeme kada su ceste prekrivene ledom, snijegom ili tek mokre i hladne odličan prilog napravila je ekipa “Tyre Reviews”. Svojim stručnim i vrlo detaljnim testovima vrlo brzo su privukli veliku pažnju, te zahvaljujući uskoj saradnji sa velikim markama kao što su Michelin ili Nokian imaju pristup testnim poligonima, automobilima i raznovrsnim gumama.

U ovom testu provjerili su da li vrijedi platiti nešto više novca za premium gumu, u ovom slučaju Nokian, a na prvi pogled se čini da je odgovor jasan i potvrdan. Ipak nije sve tako jednostavno. Zanimljivo je da su jeftine gume imale vrlo približne performanse pri kočenju na ledu, ali je Nokian pri testu na snijegu na većem i težem Volvu imao mnogo bolje rezultate od jeftine gume marke Tristar.

U uslovima vožnje na snijegu po zavojitoj cesti Nokian je ponudio drastično bolji balans i kontrolu, ali je zanimjivo da su niskobudžetne gume jednako razočarale na mokrom asfaltu.

Za detalje i potpuni test pogledajte ovaj zanimljivi video.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook