Pokretanje projekta proširenja i zaštite puta u Duvskoj (Bistričkoj) klisuri

Na redovnoj sjednici Parlamenta Kosova, od 01. marta ove godine poslanik Koalicije VAKAT  Rasim Demiri je pokrenuo inicijativu u institucijama vlasti Kosova za proširenje i zaštitu Duvske (Bistričke) klisure.

Prenosimo njegov govor  incijative u cjelini.

Tragedija koja se nedavno desila u Restelici u opstini Dragaš, treba da nam posluži kao velika pouka.Nedavno je u jednoj TV emisiji neko rekao, da je Republika Kosovo nova država i da nema dovoljno iskustva u ovakvim i sličnim nepogodama.

Međutim, ovo nije dovoljan argumenat da bi država Kosovo čekala da stekne iskustvo kroz ovakve i slične tragedije gdje se odnose ljudski životi.
Uparvo zbog potrebe preventivnog djelovanja za sprečavanje ovakvih i sličnih tragedija, na koje moze da utiče ljudski faktror,  snažno  pokrećemo inicijativu za sređivanje kamene klisure “Duv”, na regionalnom putu  Prizren –Rečane – Prevalac – Berozovica – Skoplje.

Ovo je, kao sto se zna, putni pravac gdje je prisutna  velika cirkulacija u saobraćaju.

Naime, veliki dio stanovništva grada Prizrena,  a zasebno 15 sela u Župi, svakodnevno je upućeno samo na ovaj pravac u komunikaciji  s Kosovom.
Ovaj putni pravac u dužini od nekoliko kilometara u Duvskoj klisuri i niže nje,  pored reke Bistrice, izložen je svakodnevnom odronu kamena od velikih stena koje su porozne i sklone raspadanju, pogotovo poslije odmrzavanja i otopljavanja snijega.

Zbog toga je nemali broj incidenata i troškova od ostećenja po saobraćajnim sredstvima,  a često se dogodi i da putnici u njima budu povređeni.
S obzirom na vremenske neprilike ove godine, taj putni pravac je pod velikim rizikom od rušenja stena, a  posljedice mogu biti tragične i za život ljudi.
Također da napomenem da ovaj putni pravac svakodnevno koriste učenici srednjih škola iz spomenutih 15 sela u Župi, koja nastavu pohađaju u Prizrenu.

Pored toga što i Vi, uvaženi poslanici, možete potvrditi veliki rizik putovanja ovim pravcem, to mogu da potvrde  i  mnogi građani Kosova koji su imali priliku da se provozaju ovim dijelom puta, a to mogu posvjedočiti  i sva školska djeca s cijelog Kosova koja autobusima prolaze ovom maršutom tokom izvođenja eskurzija po Kosovu.

Ovo mogu potvrditi  i kosovska osiguravajuća društva, koja imaju brojne zahtjeve za nadoknadu štete za oštećena vozila.

Zbog svega ovoga, pozivam Vladu Kosova, odnosno Ministarstvo infrastrukture da, u potrebnoj saradnji sa opštinskim strukturama u Prizrenu, prokrenu izradu projekta sređivanja i zaštite  ovog putnog pravca, odnosno uklanjana i čišćenja stena koje stoje iznad ovog puta, te njegovo propisno  proširenje, kao i kasniju efikasnu zaštitu potpornim zidovima, ogradama  i žicom.

S obzirom na velike dosadašnje projekte i rezultate u putnoj infrastrukturi, vjerujemo da su kompanije na Kosovu spremne da ovo urade. Svakako će ovaj projekat  koštati budžet  Republike Kosova, ali će dobitak biti mnogo veći  i za budući prijevoz putnika i transport robe, uzimajući u obzir da se radi o jednom veoma frekventnom i važnom putnom pravcu na Kosovu.
Ova inicijativa će biti proslijeđena Ministarstvu infrastrukture Vlade Kosova.

gornjackaklisura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.