Pokušavate smršaviti? Pročitajte ovo

Što su sudionici u istraživanju ranije vidjeli danje svjetlo, to im je indeks tjelesne mase bio manji. Jednako tako, oni koji su se tek kasnije izlagali sunčevoj svjetlosti imali su značajno veću tjelesnu težinu u odnosu na svoju visinu. 

Zanimljivo je da su naučnici utvrdili kako nema veze koliko su sati sudionici u istraživanju u prosjeku spavali. Još je zanimljiviji zaključak naučnika da jutarnje svjetlo snižava indeks tjelesne mase bez obzira na to koliko kalorija unesemo i koliko vježbamo. Čini se da vrijeme ustajanja i započinjanja dnevnih aktivnosti toliko utiče na naš metabolizam da može imati uticaj na indeks tjelesne mase čak 20 posto! 

“Svjetlo je najjače sredstvo koje usklađuje vaš unutarnji tjelesni sat, što utiče na balans energije”, kaže dr.Phyllis C. Zee, liječnica i direktorica Programa za istraživanje sna i cirkadijski ritam na univerzitetu Northwestern. “Ako osoba ne dobije dovoljno danjeg svjetla u pravom dijelu dana, unutarnji sat organizma se može poremetiti, što može promijeniti metabolizam i dovesti do povećanja težine”. 

Zee kaže da su ključni sati između osam ujutro i podneva, te da ne treba pretjerivati – izlaganje od 20 do 30 minuta je dovoljno da utiče na indeks tjelesne mase. 

Problem, međutim, nemaju samo ljudi koji kasno ustaju, već i svi mi koji radimo u uredima koji nisu dovoljno osvijetljeni. Zato – upalite svjetla, izađite, prošećite i budite mršaviji.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.