Politički problemi prioritetniji od procesa lustracije

Iako je na Kosovu bilo napora da se razmotri pitanje lustracije, do sada, u institucionalnom smislu, ništa nije postignuto. Pojedini poslanici ističu da institucije u zemlji ne vrše dovoljne napore u izradi takvog zakona ili rezolucije o lustraciji.

Nait Hasani, poslanik iz redova Demokratske partije Kosova, je pre par godina podnio krivičnu prijavu protiv onih koji su bili dio komunističke vlasti i tako inicirao proces lustracije.

On kaže da se Kosovo, kao nezavisna država, mora odvojiti od prošlosti, a to se može postići samo usvajanjem Zakona o lustraciji, da ne bi ljudi, koji su ranije radili protiv svog naroda, pripadali današnjem sistemu.

„Na Kosovu se Zakon o lustraciji nije dovoljno tretirao, već se o tome samo diskutovalo. Ovaj Zakon ne prolazi, prije svega što se lica iz prošlosti nalaze u svim političkim partijama i oni utiču na to da ovaj Zakon ne prođe. U budućnosti, ovaj Zakon bi bio od velikog značaja zemlji zato što javne figure, koje su bile na usluzi UDBI i ostalima, ne bi bile dio pravednog sistema, policije, i slično. Oni bi bili dio društva, ali ne dio onih koji snose odgovornosti“, kaže Nait Hasani.

Zakon o lustraciji sad za sad nije u planu, dok sociolog sa Univerziteta Prištine, Anton Berishaj, ističe da Kosovo nije u situaciji da pokrene ili ubrza proces lustracije, obzirom da je ono preopterećeno gorućim problemima kao što je sjever zemlje i funkcionisanje pravne države na cijeloj teritoriji.

„Mislim da je lustracija potrebna, ali će se na Kosovu prolongirati, ne samo iz subjektivnih, nego više i iz objektivnih razloga. Prošle godine je bilo glasnih zahtjeva da se to pokrene, da se određeni ljudi, koji su na neki način bili involvirani u određene mutne situacije, lustriraju. Bilo je i lista sa određenim imenima, ali to nije urodilo plodom“, navodi Anton Berishaj.

Iako proces lustracije ne predstavlja prioritet, Berishaj smatra da je potrebno društvu da do toga dođe, kako bi se neke stvari razbistrile:

„Određeni ljudi, koji su sada na vlasti, a kojih ima, ne znam koliko, bi trebali odstupili ili napustili određene pozicije. Time bi se otvorila mogućnost pokretanja neke nove generacije koja bi po tom pitanju bila sasvim čista. Mislim da bi to bilo pozitivno. Ali opet, kolko vidim, ne postoji nikakva spremnost, niti su ljudi preokupirani tom lustracijom iz razloga što je ovdje sada gorući problem sjevera.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.