POSTAVITE OVU BILJKU U SVOJ DOM I ZABORAVITE NA VLAGU: Otarasite se BUĐI na najlakši način

Hladan vazduh napolju i toplota u kući, odnosno stanu savršena su kombinacija za stvaranje kondenzacije koja može da izazove pojavu buđi na zidovima i u unutrašnjosti ormara.

Ali to ne znači da morate da trošite novac na kupovinu uređaja koji će eliminisati vlagu. Biće dovoljno da u stambeni prostor unesete biljke koje imaju moć da upiju vlagu i da zahvaljujući tome budu još bujnije i raskošnije.

U sobno cvijeće koje će eliminisati višak vlage spadaju sobne palme, spatifilum (poznat i kao ženska sreća), kao i engleski bršljan i tilandsija.

Kad je riječ o suzbijanju buđi, engleski bršljan je na vrhu liste. Da bi ova biljka bila što bujnija, stavite je blizu direktnog izvora svjetlosti i redovno je zalivajte. Ipak, povedite računa ako u domu imate malu djecu ili kućne ljubimce, jer engleski bršljan spada u otrovne biljke.

I palme su odlične u kontroli nivoa vlažnosti vazduha u zatvorenom prostoru. One spriječavaju pojavu buđi tako što putem lišća upijaju višak vlage. Kao i engleskom bršljanu, i palmama prija vlažno zemljište. Ipak, za razliku od bršljana, sobne palme ne vole da budu izložene direktnom svijetlu – više će im prijati boravak u polusjeni.

Mnoge domaćice uzgajaju spatifilum u kupatilu, jer se pokazalo da za svega nekoliko sati može da upije višak vlage i spriječi pojavu buđi na zidovima.

Tilandsija je biljka u obliku levka sa trouglastim listovima, a specifična je po tome što može da opstane i u saksijskoj zemlji i u staklenoj posudi bez ikakve podloge. Ukoliko se opredelite da tilandsiju gajite u staklenoj posudi, biće dovoljno da je jednom sedmično spustite u čašu sa vodom i ostavite da tako odstoji petnaestak minuta. Toliko vremena će, naime, biti dovoljno da biljka apsorbuje dovoljnu količinu vode za sedam dana.

Tilandsija je poznata kao savršeni odvlaživač vazduha, pa je postavite u svakoj prostoriji u domu u kojoj postoji rizik od pojave kondenzacije, prenosi Espreso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.