Pravila za ravan stomak

Konzumiranje hrane u periodu od deset sati prije podne do šest sati poslije podne može vam pomoći da skinete više kilograma nego što biste skinuli kada biste večerali, pokazalo je novo istraživanje.

Nutricionisti kažu da bi konzumiranje hrane u određenom vremenskom okviru, također, moglo spriječiti nadutost. Evo još nekih savjeta koji će vam pomoći da imate ravan stomak.

* Jedite tokom dana

Pokušajte jesti dok napolju ima dnevnog svjetla. Sistem za varenje programiran je da najbolje radi u tom dijelu dana, a usporava funkcije tokom noći.

* Ne spavajte nakon obroka

Najmanje dva, dva i po sata nakon završetka obroka nemojte ležati. Kontrakcije koje hranu pomjeraju kroz probavni trakt noću se usporavaju, što znači da možete imati probleme s varenjem, biti naduti i ispuštati gasove, ako nakon jela spavate.

* Ne jedite 12 do 14 sati

Tajming je možda čak i važniji od toga šta jedete. Pokušajte da između večere i doručka prođe 12 do 14 sati da ništa ne jedete. To može pomoći u mršavljenju i potaknuti dobre bakterije u crijevima koje ubrzavaju metabolizam i balansiraju hormone gladi.

* Pijte kefir

Kefir sadrži milijarde dobrih bakterija koje štite crijeva i pomažu da se uspostavi balans između dobrih i loših bakterija.

Jedite raznovrsno

Trudite se da jedete raznoliku hranu. Ljudi koji su hronično naduti često izbjegavaju mnoge namirnice, time smanjujući i unos hranljivih vlakana. To ponekad može pomoći kratkoročno, ali dugoročno će samo pogoršati problem.

Gluten

Ako sumnjate da su žitarice, odnosno gluten, krivac zašto ste naduti, najbolje bi bilo da namirnice s glutenom izbjegavate tri sedmice, pa ako primijetite da je nadutost manja u tom periodu, počnite opet jesti žitarice i pratite reakciju. To će vam pomoći da shvatite u čemu je problem i kako da krojite svoju ishranu dugoročno.

Dnevnik

Svako od nas je različit i hrana koja odgovara jednoj osobi drugoj možda ne odgovara. Zbog toga je praktično voditi dnevnik o ishrani. Zapisujte na jednu stranu papira hranu koju unosite uz obrok ili užinu, a na drugoj strani simptome nadutosti i kada se javljaju. To će vam pomoći da uočite obrazac ako ga ima.

Jedite polako

Ako jedete nabrzinu i gutate hranu polusažvakanu, to može izazvati nadutost kada hrana stigne do probavnog trakta. Jedite na miru, bez žurbe i pokušajte se opustiti dok jedete. To će biti mala, ali značajna promjena koja će pomoći da budete manje naduti.

Šećer

Nije sasvim poznato zašto, ali zna se da šećer dovodi do disbalansa dobrih bakterija i bakterija koje nemaju nikakvih benefita, kao i nadutosti. Zato bi bilo dobro da unosite što manje šećera…

Pomoć

Ako ste probali savjete nutricioniste, ali ne možete utvrditi koje namirnice kod vas izazivaju nadutost, najbolje je da odete kod ljekara. Bilo bi dobro da odnesete stolicu na analizu ako imate ozbiljnih problema s nadutošću, kako bi bilo utvrđeno imate li neku infekciju.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana