Predstavnici Kosova i Srbije za istim stolom

Na skupu o pokretanju platforme zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku, pomoćnik srbijanskog ministra znanosti Zoran Kostić sjedio je u srijedu u Danilovgradu u Crnoj Gori uz svoga kosovskog kolegu Nihata Mustafu.

Pomoćnik kosovskog ministra obrazovanja Nehut Mutafa rekao je novinarima da spremnost Srbije i Kosova na istom skupu pokazuje da su dvije zemlje spremne ići zajedno u Evropu, i da moraju surađivati.

Državni sekretar u srbijanskom ministarstvu znanosti Radivoje Mitrović, koji je također sudjelovao na skupu, kazao je da Srbija i Kosovo imaju probleme ali da ih moraju zajedno rješavati.

“Nedavno je nađeno rješenje za regionalno predstavljanje, interes je da se problemi rješavaju i da ta rješenja budu pokretači cijele regije”, izjavio je Mitrović.

Zadovoljstvo činjenicom što predstavnici Srbije i Kosova sudjeluju na regionalnim skupovima naglasio je i voditelj delegacije Europske unije u Podgorici Leopold Maurer.

Izaslanstva Beograda i Prištine nedavno su postigla dogovor u Briselu o regionalnom predstavljanju, po kojem će na skupovima kosovski predstavnici imati oznaku svoje države uz zvjezdicu s naznakom.

U naznaci pak stoji da je zvjezdica oznaka bez prejudiciranja stajališta o statusu i u skladu je s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o neovisnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.