PRELIJEP I OTPORAN NA APSOLUTNO SVE: Ako danas zasadite ovaj cvijet, za mjesec dana ćete imati najraskošniji balkon! (FOTO)

Prkos, poznat i pod nazivom portulak je veoma otporna baštenska biljka. Ime je dobila jer prkosi svim vremenskim, ali i drugim nepovoljnim uslovima. Cvjeta neprekidno, od juna do prvih mrazeva.Gdje god da bacite sjeme ono će se primiti i na tom mjestu će izrasti najlijepši cvjetovi koji će krasiti ekesterijer od juna do prvih mrazeva.

Povoljno vrijeme za sađenje prkosa, iz sjemena ili sadnica su mart i april. Sadi se u kamenjare, cvijetne gredice, ili u cvijetne leje u vrtovima. Na sunčanim terasama, balkonima ili prozorima može da se gaji i u saksiji, žardinjeri, sandučiću.

Jedino što je neophodno je da im obezbjedite dobru drenažu. Ukoliko ih sadite u saksije na samo dno stavite malu količinu pjeska. Zalivanje prkosa je rijetko, eventualno preko ljeta za vrijeme velikih vrućina.Ova biljka se i sama razmnožava. U vrtu gdje padne sjeme, koje može da preživi zimske uslove, prkos će nići i sljedeće godine samo malo kasnije, tek u maju. Ako neko želi da iskoreni ove biljke nastaje mali problem, jer jako osipaju sjeme, i potrebno je nekoliko godina da se iskorijene do kraja.

Ne postoji osoba kojoj uzgajanje ove biljke nije uspjelo.

Njegovi cvijetovi se otvaraju sa prvim zracima sunca, a skupljaju kada padne mrak.

Cvijetovi prkosa su jednobojni ili šatirani, u raznim bojama: bijeli, žuti, narandžasti, ružičasti, crveni, ljubičasti, a same latice se mogu razlikovati od talasastih do ravnih.

Ima crvenkastu zeljastu stabljiku i igličaste, mesnate, kratke listiće, a raste u visinu od 10 do 15 centimetara.

novi.ba/stil.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.