Prema stomatolozima, OVO je najlakši način da se riješite lošeg zadaha: Za ovaj genijalni kućni trik trebat će vam nekoliko desetaka sekundi

Loš zadah najbolje se rješava pravilnom higijenom zuba. Ipak, ponekad je potrebno uključiti se u borbu drugim učinkovitim sredstvima koja će vas riješiti neugodnog zadaha.

Loš zadah s vremena na vrijeme predstavlja problem svakoj osobi. Ako znate uzrok, a problem se javlja samo povremeno, nema razloga za brigu. Ali ako se redovito nosite s neugodnim zadahom, a ne jedete ili pijete aromatičnu hranu i piće, važno je zastati i razmisliti jeste li nedavno imali druge simptome koji bi mogli ukazivati ​​na zdravstveni problem, kaže stomatologinja Jennifer Archibald. Isto tako, pokušajte riješiti neugodan zadah nekim učinkovitim lijekovima.

 

Uzroci lošeg zadaha
Naravno, može postojati nekoliko uzroka, neki su manje ozbiljni, drugi mogu zahtijevati pregled liječnika. Ipak, među najčešćim razlozima zašto patite od lošeg zadaha je loša dentalna higijena, navodi dalje Jennifer Archibald. Bakterije razgrađuju čestice hrane zarobljene u zubima ili ustima. Ova kombinacija zatim stvara loš zadah. Ostali uzroci uključuju:

 

Jako aromatična hrana ili piće
Pušenje
Suha usta
Parodontna bolest
Loše stanje sinusa, usta ili grla
Koštice badema
Određene bolesti (zatajenje bubrega ili jetre, dijabetes, apneja u snu ili gastroezofagealna refluksna bolest)

Učinkoviti lijekovi za uklanjanje lošeg zadaha
Nakon što saznate uzrok lošeg zadaha, možete krenuti u borbu odgovarajućim lijekom za uklanjanje lošeg zadaha. Prije svega, to je svakako dobra dentalna higijena. Imajte na umu da dobra njega zuba i usta znači dobro opće zdravlje. Također možete pokušati žvakati peršin, piti sok od ananasa ili puno vode, jer su suha usta jedan od glavnih uzroka lošeg zadaha, navodi Healthline.

Jogurt sa svojim zdravim bakterijama, mlijeko, sjemenke komorača ili anisa, naranče ili uključivanje više cinka u prehranu također mogu pomoći. Međutim, zapamtite da je prevencija uvijek bolja od liječenja. Prema centrima za prevenciju i kontrolu bolesti, preporuča se izbjegavanje duhanskih proizvoda, pijenje manje alkohola, redovito pranje zubi, čak i više ako imate dijabetes, te također ograničite proizvode s visokim udjelom šećera.

Ne izbjegavajte ni redovite posjete stomatologu, iako je riječ o jednom od najmanje popularnih doktora ikada. Važno je da barem jednom godišnje vidi vaše zube i usta. Nemojte mu ići samo kad postoji problem. Na ZdravéStravování smo također spomenuli da neobičan izgled jezika može ukazivati ​​na zdravstvene probleme.

PREUZETO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.