Premijer priprema teren za kolektivnu amnestiju na sjeveru Kosova

Premijer Kosova Hashim Thaçi priprema teren za kolektivnu amnestiju gradjana Kosova koji žive na sjeveru zemlje i o tome je razgovarao sa predsjednicom Kosova Atifete Jahjaga i liderom najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, piše dnevnik “Koha”.

Tu vijest je potvrdila potpredsjednica Thaçijeve partije i ministarka evropskih integracija, Vlora Çitaku, koja je to nazvala ponudom za dobijanje povjerenja gradjana sjevera zemlje.

Amnestija će se odnositi samo na djela koja nisu teška, uglavnom na prekršaje, ali će doprinjeti da gradjani na sjeveru dobiju i druge pogodnosti, tako što će im biti otpisani dugovi prema Kosovskoj energetskoj korporaciji, vodovodu i sve obaveze koje imaju prema komunalnim službama.

Medjunarodni izvori dnevnika su rekli da je to jedna od tri ponude prema sjeveru koje nisu predvidjene u planu Martija Ahtisarija.

Dvije druge ponude su povećanje broja poslanika Skupštine Kosova iz redova srpske zajednice koji će biti izabrani na sjeveru zemlje i imenovanje četiri zvaničnika za vezu izmedju vlade i sjevera Kosova.

Premijer Thaçi je prema dnevniku prihvatio da se poveća broj poslanika u Skupštini Kosova, dok i dalje ima dilema oko zvaničnika pošto oni mogu imati izvršna ovlašsćenja.

Tim planom se takodje predvidja uključivanje jednog predstavnika sa sjevera Kosova u konsultativno vijeće za zajednice koji postoji pri kabinetu predsjednice Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.