PRESOLILI STE JELO? Uz ove trikove svjetskih kuhara možete ga spasiti – USPIJEVA SVAKI PUT

Kiselo vrhnje može spasiti jelo od mesa ako ste ga presolili. Također, namirnice kao što su krumpir, njoki, ili tijesto pomažu apsorbirati višak soli. Pomaže i rajčica – kad se radi o umaku od povrća

 
 

Zvijezda TikToka Vanessa objasnila je kako spasiti presoljeno jelo. Trik za kojim je posegla, mnogim domaćicama je već odavno poznat, no nije za odmet ponoviti za mlade žene koje se tek uče kulinarskim vještinama.

 

“Jeste li ikad slučajno dodali previše soli u hranu i niste znali što napraviti? Ogulite krumpir, dodajte ga u presoljenu juhu i pustite da se zajedno kuhaju. Krumpir upija višak soli, a na kraju kuhanja ga samo uklonite i poslužite jelo kao da se ništa nije dogodilo”, objasnila je ova snalažljiva mama.

 

Komentara je bilo raznolikih, od domaćica koje za ovo nisu nikad čule i napisale su da će svakako isprobati do iskusnijih žena koje su ovaj trik naučile davno od svojih majki ili baka.

Neki su prokomentirali kako ova metoda pomaže samo kod tekućih jela poput juha, variva, gulaša…, ali kod drugih ne, prenosi The Sun.

Evo još nekoliko zgodnih savjeta kojima se služe najpoznatiji svjetski kuhari. I njima se puno puta dogodilo da su presolili neko jelo, od juha i mesa do povrća i umaka.

1. Preslana juha i druga tekuća jela

Najjednostavnije je dodati malo vode i prokuhati par minuta. Ali, ova metoda može biti dobra samo ako ste mrvicu presolili juhu pa ne treba dodavati puno vode. Pomoći će vam i ako stavite vrećicu riže u juhu i prokuhate. Riža će upiti višak soli. Tu je još jedna metoda, a to je dodavanje mrvice šećera – pričekajte da se otopi pa kušajte. Ponavljajte postupak dok okus soli ne postane prihvatljiv. I ovo pomože samo kad je malo viška soli u pitanju.

Također, namirnice kao što su krumpir, njoki, ili tijesto pomažu apsorbirati višak soli. Chefovi u tom slučaju u juhu, umak ili neko drugo tekuće jelo ubace oguljeni krumpir, i kuhaju ga 10 do 15 minuta pa ga izvade. Krumpir upija višak soli, a da ne pokvari okus jelu. Njoke i tjesteninu dodajte samo ako po receptu mogu u juhu.

2. Presoljeno meso

Kiselo vrhnje može spasiti jelo od mesa ako ste ga presolili. Stavite meso u posudu sa kiselim vrhnjem i ostavite da se hladi. Ukoliko ste presolili mljeveno meso, dodajte sitno sjeckani kupus, tikvicu ili naribajte sirovi krumpir u smjesu. Sol će se manje osjetiti, a jelo će biti sočno.

3. Preslano povrće

Umak od povrća spasit ćete rajčicom. Sitno je nasjeckajte u jelo i prokuhajte. Višak soli iz kuhanog povrća uklonit ćete tako da ga zalijete neslanom vrućom vodom i kuhate nekoliko minuta, pišu 24 sata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.