PRIČA O „VELIKOM“ MUHAMED ALIJU: Plesao oko neprijatelja, izazivajući ga snažnim udarcima

Muhamed Ali rođen je 17. januara 1942. u gradu Louisville, SAD. Po rođenju je dobio ime Cassius Marcellus Clay. Nije se bojao borbe u djetinjstvu, ili kasnije – bez obzira gdje se pojavljuju, unutar prstena ili izvan njega.

Tokom djetinjstva Louisville (Kentucky) To nije bilo najkrvnije mjesto za crne ljude – Cassius Clay je imao vremena osjetiti rasnu diskriminaciju i predrasude, što je vrlo vjerojatno utjecalo na njegovu strast za boksom.

U 12 godina, budući šampion počeo se baviti boksom – to se dogodilo zahvaljujući prigodi koja ga je dovela zajedno sa svojim budućim trenerom Joeom Martinom. Ukrali su bicikl od Cassiusa Claya – pričajući o tome Martinu, koji je ujedno bio i policajac, pokazao je jasnu želju da lopov poduči šakama.

Martin je pitao može li se tip boriti. Kasijus nije odgovorio, ali će se još uvijek boriti. Na to mu je trener savjetovao da najprije dođe u teretanu i nauči. Stoga je kročio na cestu koja ga je dovela do uloge jednog od najpoznatijih i najpoznatijih boksera u historiji ovog sporta.

Glina je počela trenirati pod vodstvom Martina i ubrzo se uključila u borbe. Prvu amatersku borbu osvojio je 1954. odlukom sudaca. Godine 1956. osvojio je turnir Zlatna rukavica među pridošlicama u teškoj kategoriji.

Godine 1960. Cassius Clay osvojio je natjecanje Athletic Amateur Alliance i primio poziv na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. Sa svojom visinom od oko 1,9 m, bio je vrlo impresivna figura u ringu.

Ali je već počeo razvijati svoj vlastiti stil – činilo se da “pleše” oko neprijatelja rukama prema dolje, izazivajući ga snažnim udarcima, koje je bokser sam uspješno izbjegao.

Nakon pobjede na Olimpijskim igrama vratio se kući sa zlatnom medaljom. Bokser ga je nosio svugdje, ne uklanjajući ga, ali ponos zbog njegovog postignuća ubrzo je oklijevao kad je pokušao posjetiti restoran iz kategorije “samo za bijelce”.

Osoblje restorana nije mu htjelo služiti, čak ni zlatna olimpijska medalja koja mu je visjela oko vrata, kao i obično, nije promijenila situaciju. Ovaj slučaj ostavio je snažan dojam na Claya – prema njegovom bratu Rahmanu, bio je tako uzrujan da je otišao do mosta preko rijeke Ohio i bacio medalju u vodu. Međutim, to nije bio kraj priče o čovjeku koji će uskoro uzeti ime Muhammad Ali. Biografija „najvećeg“ tek je započeta.

Ubrzo nakon pobjede na Igrama, potpisao je ugovor s menadžerima, koji su postali 11 partnera, koji su također preuzeli troškove letova i obuku sportaša.

Prvi debi mladog prvaka u profesionalnom sportu održan je 29. oktobra 1960., a njegov suparnik postao je Tanny Hanseaker, kojeg je samouvjereno osvojio. Nakon borbe, Clay je neko vrijeme sudjelovao u trening kampu Archieja Moorea, ali nisu mogli naći zajednički jezik, a mladi bokser se vratio u Louisville.

Osim toga, Clay je, uz svoj vlastiti borbeni stil, stvorio još jednu definirajuću značajku – njegov jezik. Pohvalba, šale, iskrene uvrede protivnicima služile su kao dio predstave i pomagale mu da bude vrlo svijetla i ugledna osoba.

S ove tačke gledišta, Clay je bio izvrstan PR osoba za sebe – radio je na tome ni manje ni više nego šejh Mohammed bin Rashid Al Maktoum brine o “ekonomskom čudu” u Dubaiju.

U međuvremenu, pronašao je trenera – izbor menadžera pao je na Angela Dundeea. Dundee nije bio samo dobar stručnjak i jedan od najboljih u liječenju rana tokom bitke – također je uspio pronaći pravi pristup Clayu, ne pokušavajući promijeniti svoj stil komunikacije, kontrolirati ili zabraniti bilo što.

Prva bitka pod vodstvom Dundeea održana je u Clayu s grbom Silera. Sljedeći je bio Tony Esperty, nakon njega – švedski šampion Ingemar Johansson. Često se nazivao “Velikim”, a njegov način hvaljenja sebe i zastrašivanja svojih suparnika bio je nestandardan kao i njegov borbeni stil.

Clay je ušao u ring protiv svih ozbiljnijih suparnika, sve dok nije napokon upoznao Sonnyja Listona. Svjetski prvak u teškoj kategoriji tadašnjeg vremena, Liston, osvojio je titulu u septembru 1962. godine.

Borba između njega i Claya (kao i intervjui koji su mu prethodili, koji su obojica dali između službenih najava i ulaska u ring) bila je briljantna i spektakularna. Cassius je na svoj uobičajeni način primijenio psihološki pritisak na Listona, odmah nakon što je bitka službeno objavljena. Kao rezultat toga, u dobi od 22 godine, nakon teške borbe, Clay je postao svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana