Prijateljska utakmica sa Hrvatskom: FIFA priznala Kosovo!

Sve odluke po tom pitanju biće predstavljene javnosti nakon sastanka u Cirihu 10. januara, kojem će prisustvovati i predstavnici dva saveza i na kojem će biti razmatran i zahtjev za zeleno svjetlo sjevernog (turskog) dijela Kipra.

– Htjeli mi to da priznamo ili ne, idemo u tom pravcu – kaže Dušan Maravić, dugogodišnji član komisija u FIFA i UEFA. – Ja sam bio prisutan kada je 2007. godine Mišel Platini u Diseldorfu promovisan u predsjednika UEFA. Tada je predstavnik Gibraltara aplicirao za prijem u UEFA, a predsjednik španskog fudbalskog saveza i dugogodišnji član Izvršnog odbora UEFA Anhel Marija Viljar izašao za govornicu i žestoko se suprotstavio toj ideji. Danas imamo situaciju da je Gibraltar počeo da igra prijateljske utakmice.

Dugogodišnji sportski radnik iz Srbije kaže da ne postoji posebna procedura oko mečeva Kosova.

– Kada dobiju dozvolu, igraće pod zastavom FIFA, bez svojih obilježja. Tako to ide, malo-pomalo, političkim putem. Doći će trenutak kada će Kosovo biti primljeno u Ujedinjene nacije i tada će moći da igraju bez ikakvog uslovljavanja.

Naš fudbal je drugim povodom bio u sličnoj situaciji.

– Kada smo bili pod sankcijama, prvo su naše mlađe kategorije išle u Segedin, pa je dozvoljeno klubovima da igraju evropske mečeve, ali van zemlje, išlo je sve korak po korak i na kraju smo mogli da se uključimo u takmičenja.

Maravić kaže da nema ništa čudno u tome što FIFA prihvata zemlju koja je proglasila nezavisnost, a UEFA prijem u UN.

– FIFA je kao krovna organizacija vrhovni čuvar fudbala. Statut evropske kuće fudbala ne dozvoljava da zemlja koja nije primljena u Ujedinjene nacije dobije status ravnopravnog člana UEFA. Kako se sad čini, nezaustavljivo idemo ka tom rješenju. Srbija ide ka Evropi, bez obzira na to što, kako naši političari kažu, Srbija nikada neće priznati Kosovo kao samostalnu državu, oni će igrati fudbal – završio je Maravić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.