Prije 100 godina: Tito, Hitler, Staljin i Freud živjeli u istom kraju Beča

Prije tačno 100 godina u jednom kraju Beča živjeli su Adolf Hitler, Josif Staljin, Lav Trocki, Josip Broz Tito i Sigmund Freud. Djeluje kao početak bajke, ali se zapravo radi o historijskoj činjenici. U januaru 1913. iz poljskog Krakova je vozom u Beč stigao čovjek kojem je u pasošu bilo upisano ime Stavros Papadopulos. Tamnijeg tena, imao je debele brkove i nosio skromni drveni kofer.

– Sjedio sam za stolom kada su se vrata otvorila nakon kucanja i nepoznat čovjek je ušao unutra. Bio je nizak, tanak, sivkasto-braonkasta koža bila mu je prekrivena ožiljcima od boginja. U njegovim očima nije bilo ničeg prijateljskog – napisao je čovjek koji se susreo sa pridošlicom.

Taj čovjek bio je Lav Trocki, ruski disident i urednik “Pravde”, a Papadopulosovo pravo ime bilo je Josif Visarjonovič Džugašvili, tada poznatiji kao Koba, a historija ga pamti kao Staljina.

BBC navodi da su Trocki i Staljin bili među mnogobrojnim ličnostima koje su 1913. živjele u centru Beča, a čiji će životi u mnogome oblikovati dešavanja u 20. vijeku. Među njima je ipak bilo razlike – Trocki i Staljin su se tu krili, pošto su bili u bjekstvu, dok je na primjer Sigmund Freud već bio čuven u javnosti, prenosi Blic.

Poznati psihoanalitičar živio je i radio u ulici Berggase.

Mladi Josip Broz, kasnije poznat kao maršal Tito, radio je u “Dajmlerovoj” fabrici automobila u Viner Nojštatu.

Tu je blizu bio i 24-godišnjak iz sjeverozapadne Austrije čiji su snovi da upiše Bečku akademiju finih umjetnosti i postane slikar dva puta završili neuspjehom, pa je sada živio u jeftinom konaku u Meldermanštrase, blizu Dunava. Njegovo ime bilo je Adolf Hitler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.