Pripadnici MUP-a Srbije sa sjevera Kosova prelaze u kosovsku policiju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji djeluju na severu Kosova, a koji su građani Kosova, prema dogovoru iz Brisela postaće dio Policije Kosova, piše danas prištinski list Koha ditore.

Pozivajući se na neimenovane izvore, dnevnik piše da na sjeveru Kosova djeluje oko 500 pripadnika MUP-a Srbije, koji su naoružani i zvanično u službi u Kraljevu.

Izvori dnevnika uključeni u proces dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kazali su da je postignuta saglasnost dvije strane da se jedan dio tih struktura transformiše u organe reda Kosova. U tom dobrovoljnom procesu moći će da učestvuju samo oni pripadnici srpskog MUP koji su građani Kosova, a koji nisu odgovorni za neki ratni zločin.

“Na sjeveru se nalazi bezbjednosna struktura koja je dobro organizovana i koja se po hijerarhiji kontroliše iz Beograda. Srbija je prihvatila da se odrekne te organizacije i očekujemo da se na slijedećem sastanku (dvojice premijera, Ivice Dačića i Hashima Thaçija) iznađe rješenje za njihovo uključenje u komandni lanac Policije Kosova”, rekao je izvor dnevnika.

Na Kosovu su dvije bezbjednosne strukture koje mogu da se tranformišu – pripadnici MUP-a i pripadnici Civilne zaštite koji su dio Ministarstva odbrane Srbije, piše Koha ditore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.