Priština se nada da Beograd neće propustiti šansu za dogovor

I u Prištini i u Briselu kažu da dalji razvoj pregovora o postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa zavisi od Srbije.

Kosovski zvaničnici se nadaju da će Srbija u međuvremenu preispitati dobro svoju odluku i da neće ispustiti šansu koja će automatski otvoriti vrata za nastavak evropskog puta. Analitičari opominju da će kredibilitet EU biti narušen, ukoliko proces dijaloga ne uspe.

Bekim Çollaku, savjetnik  premijera Kosova, izrazio je nadu da će Beograd još jednom preispitati svoju poziciju i da će iskoristiti preostalo vreme i poslati pozitivan signal visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, a kako bi ona pozvala dve delegacije za još jednu, poslednju rundu pregovora u Briselu radi postizanja sporazuma.

„Što se naše strane tiče mi smo pokazali spremnost da postignemo sporazum, i kad smo god odputovali za Brisel bili smo spremni za to. Ostaje da se vidi šta će se dalje desiti. Poslijednju riječ o tome da li će biti još jedne runde ili ne reći će posrednica u ovom dijalogu, Ketrin Ešton“, kazao je Çollaku.

On je međutim dodao da više nema vremena za nove predloge i da su osnovni principi o kojima se pregovaralo sada već poznati svim stranama.

„Siguran sam i želim da vjerujem da Srbija neće propustiti šansu da postigne sporazum o normalizaciji odnosa dvije države, koji će Srbiji automatski otvoriti vrata evropske perspektive. To će pozitivno uticati i na Kosovo, zato što će zemlja onda postati funkcionalna na cjeloj svojoj teritoriji i to će se ubrzati evroatlantski procesi“, kazao je Çollaku za RSE.

Brisel ostaje pri svom stavu

Da se još uvijek čeka na odluku Beograda, ponovili su u srijedu i u Briselu. Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice u izjavi za RSE međutim nije mogla da potvrdi da će Ketrin Ešton uskoro posjetiti Balkan, kao što su to preneli pojedini mediji.

„Mi smo jasno rekli kakav je naš stav i na tome još uvek stojimo. U našoj izjavi pozivamo na poslijednji napor da bi do dogovora došlo. To je sad na strani Srbije“, kazala je ona.

Direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj KIPRED, Ilir Deda u izjavi za RSE kaže da je visoka predstavnica EU,  Ešton, u konsultacijama sa zemljama Kvinta, o još jednoj rundi dijaloga kao i o predlozima koji nisu poznati javnosti, a koji su predstavljeni za pregovaračkim stolom.

„Sad za sad je nejasno nad kim će se izvršiti pritisak za jedan nov kompromis, ali uzimajući u obzir da se Srbija izjasnila da neće da pristane na ono što je EU predložila. Dok kosovska strana treba tražiti nešto više za našu državu, a to je članstvo u UN-u i sporazum za normalizaciju odnosa. Treba se naglasiti da uslovi Evropskog savjeta iz decembra 2012. nisu bili da se Kosovo i Srbije dogovore oko asocijacije srpskih opština, već o telekomunikacajama, energetici i o uklanjanju paralelnih bezbjednosnih struktura Srbija sa sjevera Kosova. Proces je sada u blokadi zbog asocijacije opština. Ili se trebamo vratiti na uslove EU od decembra 2012. ili vidjeti šta dalje. Jer, ukoliko dođe do kolapsa ovog procesa, to će oštetiti kredibilitet EU koji ni poslije 20 godina angažovanja na Zapadnom Balkanu ne pokazuje da može da upravlja situacijom u ovom regionu“, kazao je Deda.

On je dodao i da Kosovo ne treba da ispašta na evropskom putu zato što Srbija nije spremna da postigne sporazum o normalizaciji odnosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.