Privedeni napadači u Makedoniji

Njima su izrečene mjere policijskog ili kućnog pritvora.

Pet osoba albanske nacionalnost je privedeno iu tijeku dana će biti izvedeni ispred istražnog sudiju u vezi s jučerašnjim napadom na 15 – godišnjaka u centru Skopja.

Kako kažu u policiji, dječaka su bez razloga pretukla petorica punoljetnih momaka, koji su odmah uhićeni dok je dječak zadržan na liječenje u gradskoj bolnici u Skopju.

Mjera kućnog pritvora jednom punoljetnoj i dvojici maloljetnih građana izrečena je i u vezi s napadima na građane u autobusu javnog prijevoza u Skoplju na početku tjedna.

I dvojici napadača na jednog policajca jučer u Tetovu izrečen je 48-satni pritvor. Radi se o pripadnicima navijačke skupine Balisti, nogometnog kluba Škendija.

U međuvremenu, MUP je priopćio da se sinoć dogodio još jedan incident u skopskom naselje Čair gdje većinom žive Albanci.

Na jednoj od glavnih ulica u tom naselju, desetoro mladih Albanaca napalo je dvojicu 19-godišnjih momaka makedonske nacionalnosti, ali je incident završen bez ozbiljnijih ozljeda, izvijestili su mediji.

Na kućno liječenje iz bolnice je pušten i 66-godišnji stanovnik Skoplja, koga je sinoć 10-ak mladića albanske nacionalnosti pretuklo šakama i bejzbol palicama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije izdalo je jučer naređenje svim svojim pripadnicima da na posao dolaze javnim prijevozom i na taj način djeluju preventivno, poslije više incidenata u autobusima u Skoplju u kojima je došlo do tuča između mladih Makedonaca i Albanaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je na konferenciji za novinare da je cilj ove mjere da se poveća povjerenje i sigurnost građana, poslije incidenata u kojima je bilo 10 ozlijeđenih.

I premijer Nikola Gruevski je osudio incidente apelirajući na roditelje i nastavnike da utječu na mlade ljude da se razumno ponašaju, a na političare da ne zlorabe situaciju.

U Makedoniji je jučer zapaljen drveni viseći most preko rijeke Vardar kod skopskog naselja Đorđe Petrov, koji povezuje naselje sa selom Laka, sa dominantnim albanskim stanovništvom.

MUP je nedavno priopćio da ne povezuje te incidente s etničkom pripadnošću napadača ili napadnutih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.