Priznali su: Vakcina protiv koronavirusa može izazvati nuspojave

Farmaceutska kompanija Astrazeneka priznala je u sudskom dokumentu da njena vakcina protiv koronavirusa može da izazove retke nuspojave, uključujući krvne ugruške i smanjen broj crvenih krvnih zrnaca.

U Velikoj Britaniji pokrenuta je kolektivna tužba protiv Astrazeneke, u kojoj se tvrdi da je korišćenje vakcine CoviShield dovelo do smrti i ozbiljnih oštećenja, a traži se i do 100 miliona funti odštete za 50 žrtava, preneo je “Independent”.

Jedna od žena koje su tužile kompaniju tvrdi da je kod nje vakcina izazvala trajno oštećenje mozga i da ju je ugrušak učinio nesposobnom za rad. CoviShield je razvila britansko-švedska kompanija Astrazeneka u saradnji sa Univerzitetom Oksford i Velikom Britanijom, a proizvela ga je indijska kompanija Serum institut of Indija, jedan od najvećih proizvođača leka u svetu.

Vakcina je korišćena u više od 150 zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Indiju. Neka istraživanja sprovedena tokom pandemije pokazala su da je vakcina 60 do 80 odsto efikasna u zaštiti od novog koronavirusa. Međutim, istraživanje je pokazalo da vakcina CoviShield kod nekih ljudi može izazvati krvne ugruške, što može biti opasno po život.

Dok je kompanija Astrazeneka uvek osporavala te tvrdnje, u jednom od sudskih dokumenata prvi put je priznala da vakcina “može u vrlo retkim slučajevima uzrokovati TTS”, odnosno sindrom trombocitopenije, koji karakterišu krvni ugrušci i nizak broj trombocita kod ljudi. I Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da CoviShield može izazvati nuspojave opasne po život.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.