Procvjetala biljka stara 32.000 godina

Biljka Genom star 32.000 godina pre┼żivio je u podlozi od 38 metara sibirskog permafrosta (vje─Źno smrznuto tlo) i procvjetao u epruveti u Be─Źu. Ovaj cvijet koji pripada porodici karanfila je posljednji put cvjetao kada su po svijetu ┼íetali runasti mamuti.

Naime, 2012. godine je ─Źlanici ruske akademije nauka Svetlani Ja┼íini i njenom timu uspjelo da svojim revolucionarnim radom u polju kriobiologije, ─çelijske biologije i botanike o┼żive biljke iz sjemena nepoznatih vrsta starih 32.000 godina. Zahvaljuju─çi dobrim kontaktima sa ruskim kolegama profesorica Margit Laimer, dobila je klonirane ─çelije biljaka za be─Źki Univerzitet prirodnih resursa i primijenjenih nauka (BOKU), i kao eksponat za muzej “MUMOK”.

Cvjetanje ove biljke doprinijet ─çe mnogim zaklju─Źcima o evoluciji. Na osnovu genetskih analiza je mogu─çe istra┼żiti kako se biljni genom razvio i prilagodio tada┼ínjim klimatskim uslovima. Upore─Ĺuju─çi biljku sa njenim dana┼ínjim ro─Ĺacima, u koje se izme─Ĺu ostalog ubraja karanfili klin─Źi─ç, istra┼żiva─Źi ─çe poku┼íati saznati kako je razvoj ove biljne vrste tekao i ┼íta se sve promijenilo u posljednje 32.000 godina.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐