Prodaje fakultetsku diplomu u oglasima jer mu ništa ne vrijedi

Gušić je završio Odsjek sociologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2011. godine. Od tada je na birou i svakodnevno traga za poslom koji bi mu omogućio da živi normalno i doprinosi svojoj porodici.

Međutim, posao ne može naći te je odlučio objaviti i tako skrenuti pažnju i izraziti vid protesta, jer, kako tvrdi, od diplome nema baš nikakve koristi.

“Godinu dana sam na birou. Znam da to nije mnogo u odnosu na druge ljude koji su godinama na berzi rada. Posao ne mogu naći iz više razloga, a navest ću ih nekoliko. Prvi je “štela” ili veza. Bez toga neće niko ni da čuje za vas. Drugi je taj što za svaki posao traže iskustvo, radno iskustvo od godinu dana, a opet niko neće da primi pripravnike niti imaju konkurse za pripravnike”, kazao je Gušić, dodavši da smatra da je novi zakon prema kojem se volonterski rad priznaje kao radno iskustvo potpuni promašaj.

“Novi zakon prema kojem se volonterski rad priznaje kao pripravnički nije trebalo usvajati, jer u zemlji u kojoj imate 500.000 nezaposlenih, sve siromašniju populaciju i ljude kojima računi dolaze, a oni nemaju primanja, tjerati ljude da rade besplatno je krajnje perverzno! Kažem “tjerati” jer svaki poslodavac će radije uzeti nekoga da mu posao obavlja bez naknade nego da plaća radnika za isti taj posao. Time ćemo biti prisiljeni raditi besplatno”, istakao je Gušić.

U oglasu na Market.ba Gušić je naveo da prodaje diplomu Univerziteta u Sarajevu, jer njemu ništa ne vrijedi, a ako je proda barem će imati neke koristi od nje.

“Diploma je u odličnom stanju. Moguća je zamjena za obuku koja podrazumijeva ovladavanje osnovama kriminala i lopovluka”, naveo je Gušić u oglasu.

Cijena diplome je 2.500 KM.

“Prodaja diplome je jedan vid protesta protiv opšteg stanja. Prije ovoga, mislio sam da izađem na ulicu i prosim pokazujući diplomu, kao oni što prose sa nalazima od ljekara, ali kazna za prosjačenje je 250 KM, a ne bih imao odakle da platim. U ovoj zemlji se ništa neće promijeniti samo od sebe, a mi ne želimo promjene tako da nam je i dobro kako zaslužujemo. Ovakvo stanje može promijeniti samo bunt, a mi to ne znamo, nećemo. U cijelom svijetu sve proteste i pobune vode studenti, kod nas studenti ne postoje. Sram nas bilo”, kazao je Gušić za Klix.ba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.