Profesor engleskog jezika nevina žrtva pijanog mladića

profeng 2

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se u subotu oko 22.30 sati dogodila na Skenderiji u Sarajevu poginuo je Zlatan Handžić (28), profesor engleskog jezika, zaposlen u Osnovnoj školi “Musa Ćazim Ćatić”. Teške tjelesne povrede zadobila je njegova prijateljica iz Španije Sonija M. G. (35), koja je smještena na Intenzivnoj njezi Kliničkog centra u Sarajevu.

Njih dvoje nalazili su se u automobilu “peugeot 206”, u koji je pri velikoj brzini udario “audi A6”, za čijim se upravljačem nalazio Mirsad Subašić (18) iz Sarajeva. Automobil “audi” se kretao iz pravca Grbavice i udario je u “peugeot”, koji je stajao na semaforu i čekao zeleno svjetlo. Od siline udarca “peugeot” je udario u “Crveni taksi” ispred njega koji je odbačen pedeset metara naprijed.   

Povreda mozga

Handžić je preminuo na licu mjesta, a državljanka Španije je zadobila povrede mozga i pluća.

– Ona je stabilno, ali joj je poremećeno stanje svijesti, tako da se s njom ne može uspostaviti nikakav kontakt – kazala nam je Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Vozač “audija” Mirsad Subašić pobjegao je s mjesta nesreće, ali ga je policija tokom noći pronašla i uhapsila. Nezvanično saznajemo da mu je “audi” posudio njegov prijatelj koji je vlasnik automobila.

Potvrđeno nam je da Subašić nema položen vozački ispit te da je ulicom Terezije vozio brzinom od oko 150 kilometara na sat prije nego što je udario u “peugeot”. Prema prvim preliminarnim testovima, u njegovoj krvi je nađeno nešto manje od jednog promila alkohola.
 
Policija ga je pronašla zahvaljujući saradnji vlasnika “audija” koji je saslušan u svojstvu svjedoka. Subašić je, kako nam je rečeno u policiji, bio u velikom šoku, zbog čega nije odmah bio ispitan. On je jučer predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu zbog sumnje da je počinio krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja te neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

Vozač u pritvoru

Mladić je zadržan u tužilačkom pritvoru, a bit će saslušan tokom današnjeg dana.

Nezvanično saznajemo da je nastradalog Handžića kratko vrijeme prije nesreće nazvala prijateljica iz Španije Sonija i zatražila da se vide, jer je stigla u Sarajevo. Par nije uspio stići u jedan od sarajevskih kafića u kojem su namjeravali uz kafu provesti ugodnu noć.

Mladi profesor engleskog jezika bio je omiljen među učenicima Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić”.

– Svi smo u šoku. Stotine djece i njihovih roditelja zvalo me je da pita je li to istina da je njihov profesor nastradao. Još ne možemo vjerovati da se to dogodilo – kazao nam je direktor škole Hamza Dobrača.

On je s ostalim profesorima jučer obišao Handžićeve roditelje da s njima podijeli bol zbog iznenadne smrti njihovog sina i kolege. Mladi profesor nije bio oženjen.

U kući profesora Zlatana Handžića, u sarajevskoj starogradskoj ulici Josipa Štadlera, jučer su se smjenjivali brojni članovi njegove porodice, prijatelji, kolege i poznanici. Naša ekipa također je posjetila Zlatanove roditelje Rašida i Dubravku, s kojima je živio.

Sin jedinac

Očaj i suze zapečatili su lica roditelja. Šokantnu vijest o pogibiji sina jedinca Handžići su čuli, kako nam je kazala Dubravka, prekjučer oko dva sata poslije ponoći.

– Skamenila sam se kada su mi iz policije javili da je imao saobraćajnu nesreću koju nije preživio. Moje dijete, čekala sam ga sve vrijeme i kada, oko 23 sata, nije došao kući, zvala sam ga na mobitel, ne znajući da nas je već tada napustio. Bila sam cijelu noć budna i čekala ga, ali, umjesto da mu spremim večeru, Rašid i ja smo se zaputili prema policijskoj stanici. Vidjeli smo i njegov automobil. Da sam barem ja prije njega sklopila oči. Ne znam kako ću ovo preživjeti – govori nam uplakana majka Dubravka, pokazujući fotografiju svoga sina.

Svi oni koju su poznavali profesora Handžića za njega imaju samo riječi hvale. Među njima je i Tanja Kabrera, dugogodišnja prijateljica Handžića.

– Predavao je mojoj kćerki engleski i u petak su kod njega trebali imati ispit, po uzoru na sistem “Cambridgea”. Mnogo se zalagao za djecu. Bio je divan čovjek i profesor, uvijek ljubazan i kulturan – kazala je Kabrera.

Vrstan poznavalac struke

– Zlatan Handžić bio je vrstan profesor, veliki autoritet i vrstan poznavalac struke. Krasilo ga je znanje, a i posebno osjećanje za mjeru u svemu. Bio je skroman, pravedan i jednostavan u komunikaciji, ali veoma poštovan. Bio je veliki autoritet kod učenika, roditelja, ali i studenata Filozofskog fakulteta kojima je bio mentor. Bio je mentor i pripravnicima koji su polagali stručne ispite. Zlatan je bio pri kraju postdiplomskog studija, gdje je postizao briljantne rezultate – kazao nam je direktor Dobrača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.