Pronađeni dodatni dokazi: Preuzeta tijela 24 ubijena Albanca sa Kosova

Predstavnci pravne misije Evropske unije na Kosovu su u petak od vlasti u Srbiji na graničnom prijelazu Merdare preuzeli posmrtne ostatke 24 identificirana Albanaca pronađena u masovnoj grobnici Rudnica kod Raške.

Ovo je drugi slučaj da Srbija predaje posmrtne ostatake Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu 1999. godine, jer je krajem augusta Kosovu predato 16 idetificiranih tijela, navodi Anadolija.

Identifikacija 24 ekshumiranih tijela obavljena je u labaratoriji Međunarodne komisije za nestala lica u Tuzli, izjavio je predsjednik Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova Prenk Djetaj.

Pronađeni dodatni dokazi

On je potvrdio da su posmrtni ostaci žrtve posljednjeg rata na Kosovu iz marta i aprila 1999. godine, koja su u Rezalu sahranjena, pa su nakon dvije do tri sedmice iskopana i odnesena u nepoznatom pravcu.

Kasnije se ispostavilo da su pronađena u Rudnici kod Raške.

Porodice će, prema riječima Gjetaja, same odlučiti kada i kako će biti obavljena sahrana njihovih najmilijih.

Po navodima EULEX-a, u Raškoj je, uz ekshumaciju 24 tijela, pronađen i dodatni dokazni materijal te druga dokumentacija koja bi mogla biti od koristi za daljnja istraživanja sukoba na Kosovu.

Do sada je na Kosovo ukupno vraćeno 40 tijela pronađenih u masovnoj grobnici u Rudnici, a ukupan broj nestalih je 1.675 osoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.