Pronađen “zaleđeni pas” star 18.000 godina (FOTO)

Naučnici pokušavaju ustanoviti da li je zaleđeno mladunče pronađeno u Sibiru, koje je staro 18.000 godina, zapravo pas ili vuk.

Mladunče je imalo samo dva mjeseca kada je uginulo, a zahvaljujući ledenim uvjetima u Sibiru, leš je savršeno očuvan, uključujući krzno, njušku i zube.

DNK testovima bilo je nemoguće ustanoviti o kojoj se vrsti životinje radi, a naučnici špekuliraju da bi mladunče moglo predstavljati evolucijsku vezu između vukova i današnjih pasa.

Mladunče je imalo samo dva mjeseca kada je uginulo - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

  • Mladunče je imalo samo dva mjeseca kada je uginuloFoto: (BBC)

Radiokarbonskim datiranjem ustanovljena je starost mladunčeta u vrijeme kada je uginulo, kao i koliko drugo je zamrznuto. Analize genoma pokazale su da se radi o mužjaku.

Istraživač Dejv Stenton iz Centra za paleontologiju u Švedskoj kazao je za CNN da bi životinja mogla biti predak pasa i vukova.

– Već imamo mnogo podataka, može se očekivati da utvrdimo o čemu je zapravo riječ – rekao je Stenton.

Naučnici nastavljaju sa DNK sekvenciranjem te smatraju da bi otkrića mogla reći mnogo toga o evoluciji pasa. Mladunče je nazvano Dogor.

Vjeruje se da su današnji psi potomci vukova, ali postoji debata o tome kada su psi pripitomljeni. U istraživanju objavljenom 2017. navodi se da se pripitomljavanje dogodilo prije 20.000 do 40.000 godina

Savršeno očuvano krzno - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

  • Savršeno očuvano krzno

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana