Protest u Skoplju, 10 privedenih

MUP navodi da preduzima intenzivne mjere kako bi sprečio nasilje. U centru Skoplja raspoređeni su policajci i policijska vozila. Nakon protesta grupa se razišla.

Na protestu okupljeni građani gađali su policajce, uzvikujući nacionalističke i antialbanske parole.Učesnici protesta bacali su kamenice na policiju, novinare i prolaznike, uzvikujući antialbanske parole.

Glavninu među 200 do 300 okupljenih činili su maloljetnici, članovi navijačkih grupa više makedonskih klubova, koji su tokom kretanja kroz centar grada zapalili jedna kontejner.

Potom su krenuli prema mostu Goce Delčev i Kamenom mostu, s namjerom da odu ka mjestu Bit Pazar, gde se nalazi najveća zelena pijaca u Skoplju, koja je neki vid granice sa sjevernim djelom grada gdje u većini živi albansko stanovništvo. Policija ih je presrela kod zgrade parlamenta i odvratila od te namjere.

Policijske snage su raspoređene i u Staroj skopskoj čaršiji i u blizini spomenika Skender Bega.

Nekoliko novinarskih ekipa je prijavilo da su njihovi novinari i snimatelji pogođeni kamenicama dok su bili na zadatku. Ovaj protestni skup je organizovan preko socijalnih mreža.

Večeras se u sabornom hramu Sveti Kliment Ohridski u Skoplju održava molitveni skup u organizaciji nevladinih organizacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.