Prva pomoć kod svakodnevnih tegoba!

Nisu opasne po život, no tegobe poput štucanja, žuljeva i napuhanosti mogu biti bolne i neugodne. Iako će većina pričekati da ove povremene smetnje prođu same od sebe, evo što možete učiniti kako bi neugodnost bila što kraća!

Štucanje

Javlja se zbog neželjenog grčenja dijafragme – glasnice se zatvaraju nakon svake kontrakcije i tada čujemo zvuk “hik”. Savjeti poput brzog ispijanja čaše vode ili zadržavanja daha mogu pomoći. Prekidaju tok disanja i dijafragma se opušta. Ako vaš stari trik protiv štucanja ne pomogne, imajte na umu kako bi ono trebalo prestati samo nakon nekoliko minuta. Liječniku se obratite ako traje duže od tri sata ili uzrokuje otežano disanje i gutanje.

Suha usta

Problem nastaje kada se ne proizvodi dovoljno pljuvačke. Jedan od uzroka je nedostatak tekućine u organizmu, a suha usta mogu biti posljedica uzimanje lijekova – od antidepresiva do antihistaminika. Pijte više vode, a pomažu i žvakaće gume ili tvrdi bomboni (bez šećera). Smanjite unos kofeina. Ako pušite, poželjno je prestati s ovom navikom. Ako niti jedan savjet ne pomaže, obratite se liječniku. Možda je prisutan neki drugi problem, poput infekcije dišnih putova, sinusitisa ili dijabetesa.

Žuljevi

Preuske i tijesne cipele mogu uzrokovati nakupljane tekućine između gornjih i donjih slojeva kože i tada nastaju neugodni žuljevi. Naravno, mogu ih uzrokovati i opekotine i druge ozljede kože. Žuljeve je najbolje ne dirati. Ako morate “probušiti” žulj, dobro operite ruke, koristite sterilnu iglu kako bi tekućina iscurila van i nemojte uklanjati gornji sloj kože koji pokriva žulj. Ako područje oko žulja postane crveno ili se pojavi tekućina koja nije prozirna, javite se liječniku.

Napuhanost

Neugodan osjećaj punog želuca može nastati zbog niza razloga. Ponekad je uzrok prevelika količina hrane, a napuhanost može biti i posljedica sindroma iritabilnog crijeva. Iako je vježbanje vjerovatno posljedna stvar na koju biste se odlučili, žustra šetnja od 10 ili 15 minuta pomaže. Protiv napuhanosti se možete boriti i tako da područje iznad pupka masirate pet minuta kružnim pokretima.

Ukočen vrat

Ako je vaš vrat u određenom, neprirodnom položaju dulje vrijeme – primjerice dok koristite laptop ili mobitel – mišići se mogu istegnuti i ukočiti. Osvijestite svoje držanje. U uredu namjestite stol, stolicu i računalo u onaj položaj koji će vam omogućiti najugodnije obavljanje radnih zadataka. Isto pravilo primijenite i kod kuće. Ako se stanje ne popravi ni nakon nekog vremena i uz upotrebu lijekova protiv boli, obloga i masaže, posjetite liječnika.

Ispucale usne

Koža na usnama je puno tanja od kože na ostatku lica i ne sadrži lojne žlijezde pa brže dehidrira. Ako imate naviku jednostavno jezikom preći preko suhih i ispucalih usana – nemojte. Time pogoršavate situaciju. Koristite balzam za usne koji štiti i liječi kožu usana, i birajte onaj s UV zaštitom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.