Prvi maj je mogao biti veoma krvav

Eksplozija takvih naprava može izazvati ozbiljne ili smrtonosne ozljede u prečniku od 10 do 15 metara, dodao je Redlih.

Stručnjaci i dalje istražuju eksplozivni materijal kojim su cijevi bile punjene, i još uvijek nisu utvrdili da li bi on mogao da raznese cijev u paramparčad, čime bi se njezini dijelovi razletjeli na sve strane i povrijedili veliki broj ljudi, rekao je Redlih.

Policija je bombe pronašla uz obode povorke oko 10.000 ljevičara u berlinskom zapadnom kvartu Krojcberg, ali je provobitno pomislila da se radi o velikom vatrometu, i ponijela ih je sa sobom kako bi ih pregledali stručnjaci.

Policija nema informacije tko je postavio bombe, niti koji su mu bili motivi.

Redlih je rekao da nijedna pretpostavka ne može biti isključena: možda su bombe postavili ljevičari koji su namjeravali napasti policiju koja je osiguravala prosvjed, ili je napad bio usmjeren na demonstrante.

“Ovo je tipičan vid akcije koju koriste teroristi i nema nikakve veze s prosvjedima za Prvi maj, koje smo poznavali do sada”, smatra, pak, šef glavnog sigurnosnog komiteta Parlamenta, Wolfgang Bozbah.

On je za dnevnik Berliner Morgenpost rekao da ovaj incident treba biti shvaćen veoma ozbiljno.

“Počinitelji su još uvijek među nama, i nema garancija da će oni ograničiti svoje akcije na Prvi maj”, rekao je Bozbah.

U Berlinu se tradicionalno na Prvi maj, međunarodni praznik rada, održavaju prosvjedi ljevičara, koji se često završavaju sukobima s policijom.

Posljednjih godina, međutim, nasilje je opalo jer je broj policajaca koji osiguravaju protest porastao, te ih je tako ove godine bilo oko 7.000 na berlinskim ulicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.