Prvi put u historiji: Putin poslao robote u rat u Siriju (FOTO)

Roboti su stigli iz Rusije, a služili su kao prethodnica sirijskoj vojsci, koja je nakon toga osigurala 754 metra visok toranj. U napadu na telekomunikacionu kulu učestvovalo je šest robota tipa “platform-M”, četiri tipa “argo”. Njima su direktno iz Moskve upravljali ruski stručnjaci. Operacija je započela izviđanjem na udaljenosti od 100 metara od utvrđenja koje su postavili pripadnici sirijske opozicije.

Nakon što su primjetili robote, otvorili su vatru i time otkrili pozicije svojih strijelaca, nakon čega su ih mašine naoružane ariteljeriskim oružjem eliminisale. Oko 200 metara iza “savremenih terminatora”, išla je jedinica sirijske vojske, koja je bezbjedno osigurala područje i preuzela kontrolu nad tornjem. Roboti su likvidirali oko 70 pobunjenika, a oni koji su uspjeli da prežive pobjegli su prije dolaska vojske, navodi se u izvještaju. 

Ruski roboti podatke su slali u terenski komandni centar “Andromeda-D”, koji im omogućava da međusobno komuniciraju, razmjenjuju podatke s terena i akcijom uništavaju protivnika. Podaci su također poslati i u sjedište u Moskvi.

Ovaj napad pokazao je da Rusija ne udara samo na položaje Islamske države već da pored toga pomaže i predsjedniku Sirije Bašaru al Asadu da se obračuna sa pripadnicima opozicije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.