Putinova inauguracija u ponedjeljak u Kremlju

Inauguracija će se održati u Velikom dvorcu u Kremlju, koji je već spreman za tu veliku svečanost, u prisustvu članova Vijeća Federacije, zastupnika Dume i članova Ustavnog suda.

Moskovski patrijarh Kiril nakon Putinove inauguracije održat će misu na kojoj će “od Boga zatražiti blagoslov za predsjednika, narod i domovinu”.

Putin je pobijedio na predsjedničkim izborima 4. marta, a nakon toga je donio posebnu odluku kojom je neradnim proglasio dane od 6. do 9. maja 2012. Na pitanje zašto je odlučio dan svoje inauguracije proglasiti neradnim, Putin je odgovorio kako je to učinio jer želi radnicima omogućiti nekoliko dana rekreacije i dane za rad u vrtu. Inače, 9. maja se slavi u Rusiji kao obljetnica završetka Drugog svjetskog rata.

Svečanost inauguracije počet će u ponedjeljak u podne po moskovskom vremenu i trajat će 40-ak minuta. Prilikom polaganje zakletve Putin će držati ruku na Ustavu. Ovo je treći put da će Putin prisegnuti za predsjednika Rusije. On je izabran za predsjednika 2000. godine, a zatim je ponovno izabran 2004. Godine 2008. nije sudjelovao na izborima jer se prema Ustavu nije imao pravo kandidirati treći put zaredom.

Podržavši kandidata za predsjednika Dmitrija Medvedeva, u maju 2008. preuzeo je dužnost ruskog premijera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.